09 kwietnia 2021

Puszyste ciasto dyniowe bez miksera


3/4 szklanki   puree z dyni * 
1 szklanka mąki pszennej 
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2/3 szklanki cukru 
płaska łyżeczka cynamonu 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody 
szczypta soli 
 
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej . 
W jednej misce rozbełtać mokre składniki a w drugiej suche .
Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników .
Tortownicę ( ø 18 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto .


Pieczemy około 30 minut w 180 °C (do tak zwanego suchego patyczka) . Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem . 


   * Puree z dyni 
średniej wielkości dynia hokkaido 
odrobina wody 
 
Dynię przekrój na 4 części , wydrążyć gniazda nasienne . 
Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby ;
1. Obrać dynię ze skórki i pokroić w kostkę . Do rondla wlać wody tylko tak by zakryło dno , wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać ( około 30 minut ) . W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu . 
Lekko ostudzić i zmiksować na gładki mus .
> To mój ulubiony sposób i go preferuję <
2. Kawałki dyni ze skórą piec w piekarniku w 190° C do miękkości . 
W zależności od rodzaju dyni około 30 - 60 minut . Obrać ze skóry 
i zmiksować . 

Puree z dyni można zrobić w większej ilości z których robimy odpowiednie porcje które wkładamy do woreczków lub pojemniczków i zamrażamy .