19 kwietnia 2021

Babka cytrynowa

 
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki cukru brązowego lub białego
2 łyżki sok z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  
  LUKIER
1/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny
  
Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści .
 Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia . Do ubitych jajek dodajemy olej , sok z cytryny i mieszamy . Następnie dodajemy mąkę , oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta .
Foremkę na babkę smarujemy olejem następnie napełniamy ciastem 
do 3/4 wysokości .
Pieczemy babkę w 175º C przez około 40-45 minut 
a mini babeczki przez około 22 - 24 minut do tak zwanego suchego patyczka .
Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia .
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy, polewamy nasza babkę lub babeczki.