300-350 g kalafiora
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6-7 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
1 cebula dymka
razem ze szczypiorem/koperek
śmietana do podania
olej
roślinny do smażenia
Kalafiora
zetrzyjcie na tarce z grubszymi oczkami . Muszą być wyczuwalne
kawałeczki kalafiora w cieście . Dymkę posiekać drobno. Połowę
odłóżcie , będzie potrzebna do podania . Do
kalafiora dodać jajko , obie mąki , posiekaną dymkę (można
pominąć) i dodać koperek (według uznania) , po płaskiej
łyżeczce soli oraz pieprzu . Wszystko wymieszać , a jeśli
konsystencja będzie trochę zbyt klejąca dodać można jeszcze nieco
mąki pszennej .Na
patelni rozgrzać olej . Nabrać łyżkę porcji ciasta i
kładziemy je na patelnię , ugniatając z góry , formując paluszki .
Smażymy z obu stron do zrumienienia .
Podajemy ze śmietaną , posypane dymką .