22 maja 2021

Duszona wątróbka z cebulką

Danie które uwielbiam ale dopiero idealną i taką rozpływającą się w ustach nauczył mnie mój mąż który teraz twierdzi że robię lepszą , więc nauka nie poszła w las :) . 

 
Około 1 kg wątroby wieprzowej 
2 średnie cebule
3 łyżki śmietany 18 %
sól , pieprz 
mąka - do obtoczenia mięsa 
margaryna  (palma z murzynkiem) 
 
Wątróbkę (u mnie 1 kg i 300 g)  myjemy i kroimy w mniejsze kawałki 
a następnie obtaczamy delikatnie w mące . 
 
 
Na patelni roztapiamy kawałek margaryny i smażymy z obu stron 
na fajny lekko złoty kolor . 
 
 
Obsmażoną wątróbkę przekładamy do garnka w którym będziemy dusić , przelewamy do niego resztę tłuszczu który nam pozostał 
i dopiero teraz solimy oraz pieprzymy naszą wątróbkę (szybciej nie bo będzie twarda) . Dokładamy obraną i pokrojoną w piórka cebulę chwilkę dusimy (możemy podlać delikatnie woda) . 
Po około 15 minutach dodaję śmietanę i dokładnie mieszamy . Dusimy jeszcze chwilę aż zmięknie (u mnie około 45 minut ale to zależy od grubości naszej wątróbki) .
 
wątróbka po uduszeniu i gotowa
 do konsumpcji 
 
Gotową wątróbkę polecam podawać z buraczkami i ziemniaczkami purre .