1 500 g ziemniaków + 3 duże surowe
około 2 szklanek mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
sól
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . Gdy ziemniaki podczas gotowania zaczną robić miękkie to ścieramy surowe ziemniaki (na tarce o sitku do ziemniaków) i pozostawimy je do odcieknięcia wody . Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy do bardzo gorących ziemniaków dodajemy starte ziemniaki i na nie dajemy ocet (robimy tak żeby ziemniaki nie ściemniały) .
Mieszamy do połącznia oby dwóch rodzajów ziemniaków
i dokładamy mąkę tak by ziemniaki się kleiły a nie zrobiły się twarde
u mnie nie pełne dwie szklanki o pojemności 250 ml) .
Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej wody , czekamy do wypłynięcia
i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu .
jak widać nawet kluski się śmieją |
Gotowe kluski są doskonałym dodatkiem do rolady śląskiej z sosem czy same z masełkiem .