1 kg ziemniaków
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 łyżki smalcu
przyprawy-sól , pieprz biały , majeranek
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka (powinny być lekko miękkie ale nie twarde) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia , dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki , doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków
( musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą .