08 października 2021

Soczysta pierś z kurczaka


5 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek 
około 80 gram margaryny palmy
przyprawy-papryka słodka , pieprz czarny , Vegeta , 
zioła prowansalskie , przyprawa do mięs (Knorr) , oregano , sól 
 
Piersi z kurczaka myjemy , przekładamy do garnka w którym będziemy dusić i można włożyć do piekarnika . 
Piersi oprószamy przyprawami i polewamy oliwa z oliwek , pozostawiany na 30 minut do przegryzienia . 
 
 
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i pieczemy piersi na złoty kolor z każdej strony . (można podlać niewielką ilość wody żeby kurczak nam się nie spali) . 
Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na około 40 minut 
w 200 °C . Wyjmujemy mięso z piekarnika i na gazie na niewielkim ogniu odprowadzamy wodę (gdy jest jej dużo) .
 
Gotowa pierś podajemy z ryżem, ziemniakami i warzywami 
u mnie za królowała brokuły .