„ Karkówka po domowemu ” przepis dość często goszczony na naszym stole w porze obiadowej .
Mięso które nauczył mnie mój mąż ale nie było by inaczej jak bym nie dodała coś od siebie .
3 plastry karkówki (każdy po około 250 g)
100 g margaryny
3 łyżki oliwy z oliwek
przyprawy - majeranek , przyprawa do mięs (Knorr) , sól peklująca
Każdy plaster karkówki myjemy i osuszamy . Układamy w brytfance
w której będziemy przyrządzać mięso . Gotowe mięso oprószamy , wklepujemy delikatnie z każdej strony sól peklująca oraz oprószamy przyprawa do wieprzowiny oraz majerankiem . Polewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy na około 8 do 12 godzin.
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i smażymy na złoty kolor . Następnie dolewamy odrobinę wody , dusimy do miękkości około 1 godziny .
Gotowa karkówka polecam podać z ciemnymi kluskami i kapustka zasmażaną na ciepło .