28 grudnia 2021

Pańczkraut

Pańczkraut u mnie w rodzimym domu ziemniaki z kapustą u mojego męża ciapcia . Często spotykany też  z kapustą kiszoną lub kapustą mieszaną . Ja osobiście wolę z kapustą białą . 


1 kg ziemniaków 
1 kg kapusty białej 
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula 
5 łyżek smalcu 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
1 łyżka siekanego koperku 
przyprawy - pieprz , sól , maggi
 
Kapustę myjemy , szatkujemy na drobne kawałki , gotujemy do miękkości z kulką pieprzu czarnego i zielem angielskim oraz liścia laurowego . 
Gotowa kapustę odcedzamy .
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Miękkie ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . 
Następnie smażymy na złoty kolor cebulę z boczkiem (najpierw najlepiej podsmażyć boczek a później dorzucamy cebulę).
 
 
 
Gdy ziemniaki oraz kapustę mamy gotowe to przekładamy do garnka w którym mamy boczek z cebula i mieszamy do połączenia się składników . Całość delikatnie podsmażamy . 
 
 
Gotowy pańczkraut polecam z pieczonymi żeberkami, kotletem mielonym lub roladą i sosem . 

Dziś u mnie zagościła rolada z sosem .