Pańczkraut u mnie w rodzimym domu ziemniaki z kapustą u mojego męża ciapcia . Często spotykany też z kapustą kiszoną lub kapustą mieszaną . Ja osobiście wolę z kapustą białą .
1 kg ziemniaków
1 kg kapusty białej
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula
5 łyżek smalcu
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka siekanego koperku
przyprawy - pieprz , sól , maggi
Kapustę myjemy , szatkujemy na drobne kawałki , gotujemy do miękkości z kulką pieprzu czarnego i zielem angielskim oraz liścia laurowego .
Gotowa kapustę odcedzamy .
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Miękkie ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków .
Następnie smażymy na złoty kolor cebulę z boczkiem (najpierw najlepiej podsmażyć boczek a później dorzucamy cebulę).
Gdy ziemniaki oraz kapustę mamy gotowe to przekładamy do garnka w którym mamy boczek z cebula i mieszamy do połączenia się składników . Całość delikatnie podsmażamy .
Gotowy pańczkraut polecam z pieczonymi żeberkami, kotletem mielonym lub roladą i sosem .
Dziś u mnie zagościła rolada z sosem .