30 września 2022

Groszek ptysiowy


65 ml zimnej wody 
15 g masła 
50 g mąki pszennej 
1 jajko 
1/2 łyżeczki soli 

Wodę wlewamy do garnka dodajemy masło , sól zagotować . 
Gdy woda z masłem nam się zagotuje , rozpuści masło 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły nam się grudki .
Praży my ciasto około 7 minut dość często mieszając (aż powstanie na dnie biały nalot z ciasta) .
Gotowe ciasto pozostawiamy do przestygnięcia .
Do przestygnie tego ciasta w miksować jajko , następnie przekładamy do worka cukierniczego lub grubego worka (polecam taki na 
mrożonki) i odcinamy końcówkę na szerokości około 1 cm . 


Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe kuleczki o średnicy nie większej niż od 1 cm do 1,5 cm w niedużych  odległościach (z podanego przepisu wychodzi jedna blacha 
z piekarnika) .
Jeśli nasze kuleczki mają tak zwane szpice możemy delikatnie zwilżyć palca i delikatnie przycisnąć . 
Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą . 
Piec około 20 w 220 °C (góra-dół) .


Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na blaszce na której 
się piekły .
Nasz groszek ptysiowy ma mieć ładnie złoty kolor ponieważ blade będą szybko miękkie a zbyt przypieczone będą gorzkie . 

Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce około tygodnia lub dłużej . 
(niestety nie zawsze jest coś chować na "później" ponieważ groszek znika w mgnieniu oka) 
Groszek idealnie pasuje do zup krem lub do przekąsek . 


 

29 września 2022

Śledź po cygańsku


500 g śledzia matiasów 
4 ogórki konserwowe 
1 duża czerwona cebula 
3 łyżeczki ostrej musztardy sarepskiej  
120 g ketchup łagodnego 
2 łyżki oleju 
szczypta ostrej papryki
szczypta pieprzu 
mała łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Śledzia moczymy w wodzie około 3 godziny , dość często wymieniając wodę (według naszego gustu) .
Po wymoczeniu śledzia ocieramy delikatnie ręcznikiem papierowy 
i kroimy w paseczki około 1.5 cm szerokości . Cebule , ogórek kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz ketchup , musztardę , olej . Wszystko dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku .


Gotowego śledzia posypujemy natka pietruszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin , aby się przegryzł . 

Śledzia podajemy ze świeżym pieczywem , ja osobiście jem jako sałatkę na śniadanie z plackiem tortellini . 


24 września 2022

Maczki z marmoladą


300 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko 
50 g suchego maku 

DODATKOWO 
marmolada - do przekładania 
czekolada - do dekoracji 

Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum 
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około 
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C 
do zrumienienia  . 



Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia 
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę 
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .


Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .

19 września 2022

Sałatka z makaronem łezkowym i kurczakiem


250 g drobnego makaronu " łezki " 
1 ogórek szklarniowy 
1 pierś z kurczaka 
1 sos sałatkowy koperkowy 
1 łyżka posiekanego koperku 
olej 
2 łyżki majonezu 
300 ml rosołu 
przyprawy - sól , pieprz 

Makaron gotujemy we wrzącej , osolonej i z odrobiną oleju wodzie około 4 minuty . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą , następnie odstawiamy do przestygnięcia . Pierś z kurczaka gotujemy 
rosole (można zastąpić kostką rosołową) około 40 minut , po ugotowaniu studzimy i kroimy z kostkę  .
Ogórka obieramy , wydrążamy środek i kroimy w drobną kosteczkę . 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski , dodajemy
przyprawy , koperek .


Do całości dokładamy majonez i doprawiamy do smaku pieprzem . Gotową sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 
 

Muffinki bananowe z kawałkami czekolady


2 duże dojrzałe banany 
3 jajka
240 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
70 g cukru
20 g cukru waniliowego 
100 ml oleju 
40 g deserowej czekolady 
1/2 łyżeczki cynamonu (można mniej) 

Jajka ubijamy z cukrami (cukier biały i waniliowy) na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy . 


Jednej misce mieszamy sypkie składniki plus pokuszoną 
czekoladę .W drugiej rozgniatamy za pomocą widelca banany . 


Następnie do ubitych na puszysto jajek dodajemy sypkie składniki plus pokruszoną czekoladę . 
Całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników . 
Na koniec dodajemy rozgniecione widelcem banany i olej . 
Mieszamy do zjednolicenia masy . 


Gotową masę przekładamy do foremek na muffinki (można używać papierowe papilotki jak i silikonowe) nakładamy czubatą , taką solidną łyżkę ciasta (około 3/4 wysokości papilotki) .
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 °C .


Gotowe muffinki możemy udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem , ja osobiście lubię je w pierwotnej wersji czyli bez niczego . 


Tak wygląda muffinka w środku :)


15 września 2022

Jajecznica z borowikiem


4 jajka
3 średnie borowikiem 
1 średnia cebula 
2 łyżki masła
sól i pieprz
posiekany szczypiorek

Borowiki kroimy w cienkie pół plasterki i podsmażamy na margarynie około 5 minut po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy jeszcze kolejne 15 minut by grzybki nie były surowe lecz fajnie podsmażone . 


Następnie dodajemy rozbełtane jajka , przyprawy . Smażymy na lekkim ogniu do ścięcia jajek (stopień wysmażenia jajek zależy od nas) . 
Gotową jajecznice posypujemy posiekanym szczypiorkiem , podajemy z ulubionymi dodatkami .


taki fajny był a jeszcze
 lepiej smakował i z niego
zrobiłam tą pyszną jajecznice 


12 września 2022

Prażone jabłka

Prażone jabłka mają być mieszanka jabłek których część jest rozgotowana a część w całości z delikatnie twardą kostką . Idealnie pasuje do deserów takich jak szarlotka czy też szarlotkowych babeczek albo nadzienia do rogalików . 


3 kg jabłek (różne odmiany)
2 płaskie łyżki cukru
16 g cukru waniliowego 
100 ml wody zimnej 
3 kawałki kory cynamonowej 
2 łyżki mielonego cynamonu 
sok z 2 cytryn

Jabłka myjemy , obieramy oraz wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę . Większą część przekładamy do garnka wlewamy wodę dodajemy oby dwa cukry , cynamon mielony i kawałki kory , sok z cytryny . Zagotowujemy , następnie zmniejszamy gaz i dusimy do momentu ich rozgotowania około 30 do 40 minut (czas zależy od twardości naszych jabłek) dość często mieszając .
Po upływie czasu dokładamy 
pozostała część , ponownie dusimy około 15 minut i również dość często mieszamy . Pod koniec wyciągamy korę cynamonową . 


Gotowe jabłka możemy od razu wykorzystać lub przełożyć do słoików i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania .


Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku . 

11 września 2022

Tarta z prażonymi jabłkami


3 szklanki mąki pszennej 
3 jajka 
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 płaskie łyżki śmietany 18%
150 g masła 82 %
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 
900 g prażonych jabłek 

cukier puder - do dekoracji 

Suche składniki łączymy razem z masłem do momentu uzyskania , tak zwanej kruszonkę . Po tym czasie dodajemy śmietanę , 
jajka , zagniatamy szybko i energicznie na jednolite ciasto . Powinno mieć lekko klejąca konsystencję (jeżeli jest zbyt kleiste możemy dodać odrobinę mąki) . 


Ciasto zawijamy w folie spożywczą i pozostawiany w lodówce na około minimum 30 minut .  Po upływie czasu , pozostawiamy odrobine ciasta na kruszonkę a pozostałą część rozwałkujemy na grubość około pół centymetra , wyklejamy wysmarowaną masłem
i oprószoną bułką tartą formę . 
Na kuć widelce w kilku miejscach . 


Na przygotowany spód wykładamy jabłka (przepis poniżej) .


Wierzch ciasta dekorujemy kruszonka (jeśli lubimy się bawić możemy powycinać zabawne wzorki) . 


Pieczemy w 200 ° C przez około 1 godzinę . Po upieczeniu studzimy 
w formie na sitku . 
Dopiero po wystudzeniu wyciągamy z formy i posypać cukrem pudrem . 




Gotową tarte możemy podawać na ciepło lub zimno . 

Przepis na prażone jabłka znajdziecie w linku ; 



05 września 2022

Kapusta kiszona z leśnymi grzybkami - wigilijna

Kapusta która gości na naszym wigilijnym stole , na którą czeka sie cały rok i smakuje w ten dzień wyjątkowo . Ale co zrobić jak najdzie na nia smak we wrześniu i się nie umiesz doczekać ...
Oczywiście moja teściowa to mój nauczyciel , ale to i tak nie byłam bym sobą jak bym nie dała coś od siebie .


400 g kiszonej kapusty 
1 marchewka 
60 g suszonych grzybów
1 średnia cebula 
4 łyżki smalcu
mała szczypta gałki muszkatołowej , mielonego kminku 
przyprawy - sól, pieprz, maggi, vegeta, 

Grzyby suszone moczymy około w zimnej wody około 8 godzin (najlepiej całą noc) . Po upływie tego czasu do grzybków dodajemy liść laurowy i gotujemy około 10 minut  . 
Kapustę płuczemy (jeżeli mamy mocno kwaśną)  przekładamy do garnka , marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach , zagotowujemy , dokładamy obgotowane grzyby i gotujemy około 20 do 30 minut . Gotujemy do miękkości kapusty i grzybów . Między czasie kroimy cebule w drobną kosteczkę , smalec roztapiamy w małym garnku . 
Gdy kapustę z grzybkami mamy miękką odcedzamy (pozostawiamy trochę wody na dnie garnka) , dodajemy cebulę i zalewamy to gorącym roztopionym smalcem . Doprawiamy gałka muszkatołowa , kminkiem mielonym oraz przyprawami do smaku . 


01 września 2022

Karkówka w leśnych grzybach

Sezon grzybkowy w pełni wiec grzechem by było gdyby nie skorzystać z darów natury . 


500 g karkówki 
2 średnie cebule
200 g  leśnych grzybków 
2 łyżki musztardy 
2 łyżki margaryny 
1 łyżka posiekanego koperku 
1 liść laurowy 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - sól , majeranek , kolorowy pieprz , papryka słodka 

Mięso myjemy i kroimy na dwa plastry , oprószamy 
przyprawami , smarujemy z obu stron musztarda . Przekładamy do głębokiej patelni i obsmażamy na margarynie do zamknięcia mięsa 
(tak by ładnie było przysmażone) . 


Następnie dodajemy do całości cebulę , grzyby pokrojone w plasterki oraz liść laurowy , parę kulek pieprzu kolorowego i podlewamy niewielką ilością wody . Dusimy około 30 minut pod przykryciem , by na koniec duszenia było bardzo mało wody (prawie w cale) . 
Na sam koniec dodajemy posiekany koperek . 

Gotowe mięso podajemy z ziemniakami , kluskami śląskimi albo z ulubionymi dodatkami .


Oto kilka zdjęć z mojego udanego grzybobranie 😁