KULECZKI
2 kg filetu z ryby
2 jajka
1 bułka czerstwa
mleko
2 łyżeczki przyprawy do ryby z nutką cytryny
2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki bułki tartej
ZALEWA
1 szklanka octu
8 szklanek wody
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
2 cebule
1 liść laurowy
5 kulki pieprzu czarnego
3 kulki ziela angielskiego
1 mała łyżeczka gorczycy
DODATKOWO
bulka tarta do panierowania
olej do smażenia
Składniki na zalewę przekładamy do garnka , zagotować , dodać pokrojoną w piórka cebulę i gotujemy 10 minut . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Bułkę czerstwą moczymy w mleku i pozostawiamy do całkowitego rozmoczenia .
Rybę (jeśli mamy zamrożoną to odmrażamy i osuszamy) mielimy na maszynce do mięsa mielonego na sam koniec mielimy bułkę . Dodajemy do naszej ryby jajko , przyprawy i bułkę tartą .
Pozostawiamy około 30 minut do przegryzienia
Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (takie na jeden kęs)
Każdą kulkę panierujemy w bułce tartej .
Kulki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor .
Po usmażeniu rozkładamy i studzimy . Zimne przekładamy do słoika lub naczynia w którym będziemy trzymać kulki i zalewamy zimną zalewą .
Obrócić mały talerzyk i położyć coś ciężkiego by kulki nam nie wypływały .
Kulki są gotowe do spożycia po 3 dnia ale najlepsze po 5 gdy się przegryzą .