19 stycznia 2022

Ciasto coca-cola

 
  BISZKOPT 
200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao  
łyżeczka proszku do pieczenia 
4 jajka 
250 g cukru 
100 ml coca-coli 
 
  MASA BUDYNIOWO-KOKOSOWA 
130 g cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
38 g budyniu waniliowego 
12 g budyniu śmietankowego 
400 ml mleka 3,2 % 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
60 g drobnych wiórek kokosowych 
 
  BUDYŃ COCA COLA 
38 g budyniu waniliowego 
1 duża łyżka kakao 
100 g cukru 
400 ml coca-coli 
 
Biszkopt .: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę 
pszenną , kakao i proszek do pieczenia) 
W drugiej misce ubijamy jajka i cukier tak by masa była wymieszana ale nie ubita tak jak na typowy biszkopt , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i po woli wsypujemy sypkie składniki gdy wszystko się połączy wyłączamy mikser dodajemy coca-colę i szpatułką delikatnie mieszamy do ujednolicenia się masy . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem formy (35x30 cm) i pieczemy w 180 °C przez 
25 minut . Po wyjęciu z piekarnika studzimy(nie obracamy ciasta)  . 
Masa  budyniowo-kokosowa .: 50 g cukru , mąkę , budynie oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru i mleka zagotowujemy 
a następnie wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy ! 
Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń a na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy na jednolitą masę .  Gotową masę wykładamy na biszkopt 
i schładzamy w zimnym miejscu około 1 godzinki . 
Budyń coca-cola .: Budyń , kakao , cukier i 50 ml coca-cola wymieszać ze sobą  . 350 ml coca-coli zagotować następnie wlać mieszankę budyniową i gotować do zgęstnienia . 
Chłodny budyń (ale nie całkiem zimny wylewamy na schłodzona masę budyniowo-kokosową) . Schładzamy w chłodnym miejscu .