30 stycznia 2022

Brzoskwiniowe love

 
  BISZKOPT
4 jajka
4 łyżki cukru 
4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżeczka kakao 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
 
  MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA 
2 budynie 
1 galaretka brzoskwiniowa 
1 galaretka pomarańczowa 
puszka brzoskwiń
300 ml wody 
 
  BITA ŚMIETANA
400 ml śmietany 30%
1 galaretka brzoskwiniowa 
3 łyżki cukru pudru 
  
  DODATKOWO 
100 g tartej czekolady mlecznej 
4 łyżek pokruszonego biszkoptu (można pominąć) 
 
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę 
i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) .
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia 
o średnicy około 23 cm  użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 
25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . 
Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) . 
Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego 
syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .
Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową . 
 
Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem 
(jeśli chcemy)
 
Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej .