500 kwiatów z mniszka
2 litry zimnej wody
2 kg białego cukru
3 cytryny
Same kwiaty (bez łodyg i innych zanieczyszczeń) pozostawiamy na chwilę by robaki z nich wyszły następnie myjemy w wodzie
i przekładamy do garnka do którego dolewamy wodę (na każde 0.5 litra kwiatków tyle samo wody) . Gotujemy około 20 minut od zagotowania . Ugotowane kwiaty odstawiamy na 24 godziny by wyciągnąć z kwiatów jak najwięcej .
Następnego dnia wyjmujemy kwiaty z wody i mocno wyciskamy . Wodę inaczej mówiąc wywar z mniszka przelewamy do garnka . Wytłoczyny wyrzucić .
Do powstałego wywaru dodajemy cukier i sok z wyciśniętej , wyparzonej cytryny .
Garnek z wywarem wstawiamy na gaz i gotujemy około 2 godzin by nabrał konsystencję lejącego miodu .
Gorący i gotowy syrop wlewamy do wyparzonych słoików , obracamy do góry dnem , po zostawiamy do wystygnięcia .
Tak przygotowany syrop można przechowywać przez rok .
Można spożywać bezpośrednio lub rozcieńczony w wodzie ,
herbacie .
Miód dobry jest na przeziębienie , stany zapale i pomaga w gojeniu ran i wiele innych zdrowych dla człowieka rzeczy .