25 czerwca 2022

Zupa ajlauf

Zupa ajlauf nazwa pochodzi z gwary Śląskiej a po polsku zupa z lanymi kluskami a w moim rodzinnym domu zupa z jajcem i to moja ulubiona zupa . Mimo że robię dobra zupę ale od mojej mamusi smakuje mi najlepiej :) .


2 litry czystego rosołu 
2 ugotowane marchewki 
1 ugotowana pietruszka 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 jajka 
3 łyżki mąki pszennej/żytniej
przyprawy - pieprz , sól , maggi 
 
Czysty rosół przelewamy do garnka i zagotować . Marchewkę , pietruszkę i mięso kroimy w kostkę . 
 
 
Do osobnego garnka wbijamy 3 jajka , dodajemy około 3 łyżki 
mąki (można mniej) dokładnie mieszamy by nie było grudek 
i konsystencji dość gęstej ale na tyle lejącą by fajnie się wylewała do garnka . Ciasto nabieramy łyżeczka ,  powoli wlewamy do gotującego rosołu i delikatnie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 5 minut . Po tym czasie dodajemy warzywa , natkę pietruszki . Gotujemy około 10 na małym ogniu na sam konie doprawiamy do smaku  .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ;