02 listopada 2022

Surówka Krystyny

Na blogu to już goszczą przepisy od moich bliskich i przyjaciół ale dziś zawędrowałam do przepiśnika mojej cioci Krystyny dla tego też nazwa taka a nie inna . 


3 kg kapusty białej 
2 duże papryki
3 marchewki 
6 ogórków gruntowych 
3 cebule
3 kwaśne jabłka 

 ZALEWA 
3 litry zimnej wody
1/2 l octu 10% 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
5 łyżek cukru 
3 łyżki soli 

Kapustę szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , dokładamy do kapusty . Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczka a ogórka na tarce do mizerii również dokładamy do miski z kapustą . 


Składniki na zalewę przekładamy do garnka zagotowujemy , dokładamy do niej kapustę z warzywami , mieszamy i gotujemy około 20 minut .
Ciepła kapustę z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody .


Zagotowaną kapustę pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia .