Przepis mojego autorstwa lecz tutaj też zasługa dla mojego mężusia , który pomógł mi przy wędzeniu , i robieniu zdjęcia . Moja jedna z bardziej ulubionych wędlin .
1 kg piersi z kurczaka
30 g soli peklującej
0,4 g nasion kolendry
0,4 g liścia laurowego
2 g curry
6 g czosnku
1 l mleka 3,2 %
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli .
Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem
i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy
w chłodne miejsce na 12 godzin .
Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy
w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego .
i wieszamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia .