400 g ugotowanych buraków
80 g rukoli
180 sera sałatkowego
6 łyżek ziaren słonecznika
Sos
6 łyżek oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy ostrej
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz biały
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni . Ziarna słonecznika ściągamy z patelni i odkładamy na suchy talerz .
Następnie robimy sos.:
wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy do smaku i pozostawiany około 5 minut do przegryzienia .
Buraczki kroimy w cienkie plasterki następnie w grubą kostkę .
Ser kroimy w drobną kostkę .
Gdy wszystko mamy przygotowane przystępujemy do składania naszej sałatki .
Rukole rozkładamy na płaski talerzu następnie posypujemy pokrojonymi buraczkami , serem a na sam koniec przed samym podaniem polewamy dresingiem i posypujemy ziarnami słonecznika .