BISZKOPT
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
BUDYŃ JABŁKOWY
53 g proszku budyniowego - waniliowego
1/2 l kompotu jabłkowego
KOKOS
200 g masła
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych
1 jajko
DODATKOWO
2 słoiki kompotu jabłkowego
Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch . Na koniec mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 30 minut w 170 °C .
Na wystudzony biszkopt wykładamy odsączone z kompotu jabłka pokrojone w plastry lub kostkę .
Na warstwę jabłkową wykładamy ciepły budyń , który gotujemy według przepisu na opakowania .
Budyń .: 1/2 l kompotu wlewamy do garnka dodajemy cukier , trochę odlewamy do szklanki w której mieszamy sypki budyń , resztę zagotowujemy , wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy do momentu zgęstnienia .
Na wyłożony i wyrównany budyń wykładamy kokos .
Kokos .: Masło roztapiamy wraz z cukrem mieszamy do lekkiego roztopienia cukru i dodajemy wiórki kokosowe , smażymy do lekkiego ze złocenia wiórków kokosowych . Na koniec w osobnej misce ubijamy jajko do którego dokładamy przestudzony kokos i łączymy razem .
Gotowe ciasto składamy następująco .:
biszkopt -> jabłka -> budyń jabłkowy -> kokos .
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 20 minut do ze złocenia kokosu .
Po upieczeniu ciasto studzimy i pozostawiamy około 6 do 8 godzin do scalenia się warstw .