340 g mąki tortowej
1/2 szklanki oleju
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokrojonych rodzynków
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
50 g posiekanej czekolady deserowej
2 jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną , cynamonem .
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy lekkim strumieniem olej i po łyżce mieszanki produktów sypkich . Mieszamy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia się składników .
Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka , orzechy , rodzynki i czekoladę . Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (ciasto jest dość gęste)
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wyrównujemy . Pieczemy około 45 - 50 minut
w temperaturze 170 °C .
Po upieczeniu ciasto wyciągamy i studzimy .