09 marca 2023

Nuggetsy z piekarnika


 
1 kg kurczaka
olej smakowy (Kujawski) rozmaryn-oregano-bazylia
przyprawy - Vegeta , papryka słodka, zioła prowansalskie , pieprz czarny 

PANIERKA 
mąka pszenna 
jajka 
pokruszone płatki kukurydziane 
bułka tarta 

Polędwiczki lub cała pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki . 


Oprószamy Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny, ziołami prowansalskimi i dodajemy olej smakowy. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu . 
Produkty na panierkę przekładamy do trzech misek. Do jednej mąką, do drugiej jajka, do trzeciej płatki kukurydziane i bułka tarta.


Po upływie tego czasu panierujemy . Na początek dokładnie w mące pszennej . 
 

Następnie przekładamy do jajka . 


A na samym końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych z bułką tartą . Dociskamy by płatki nie odpadały od mięsa . 


Gotowe, opanierowane nuggetsy układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy około 30 minut (czas zależy od wielkości naszych nuggetsów) w temperaturze 200 °C (góra-dół) . Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika . 


Danie podajemy z ulubionymi dodatkami do fast-food-ów u mnie dziś surówka obiadowa 
Przepis poniżej ;



Złodziej złapany na gorącym uczynku .