1 kg kurczaka
olej smakowy (Kujawski) rozmaryn-oregano-bazylia
przyprawy - Vegeta , papryka słodka, zioła prowansalskie , pieprz czarny
PANIERKA
mąka pszenna
jajka
pokruszone płatki kukurydziane
bułka tarta
Oprószamy Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny, ziołami prowansalskimi i dodajemy olej smakowy. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu .
Produkty na panierkę przekładamy do trzech misek. Do jednej mąką, do drugiej jajka, do trzeciej płatki kukurydziane i bułka tarta.
Po upływie tego czasu panierujemy . Na początek dokładnie w mące pszennej .
Następnie przekładamy do jajka .
A na samym końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych z bułką tartą . Dociskamy by płatki nie odpadały od mięsa .
Gotowe, opanierowane nuggetsy układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy około 30 minut (czas zależy od wielkości naszych nuggetsów) w temperaturze 200 °C (góra-dół) . Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika .
Danie podajemy z ulubionymi dodatkami do fast-food-ów u mnie dziś surówka obiadowa
Przepis poniżej ;
Złodziej złapany na gorącym uczynku . |