21 marca 2023

Kalafior ze szpinakiem

Przepisy ktore powstają przypadkowo są niekiedy najlepsze i najtrafniejszą o to jest . Szybki i zdrowy dodatek do każdego dania . 


450 g mrożonego szpinaku 
450 g mrożonego/świeżego kalafiora
3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem (Kujawski) 
1 duża łyżka bułki tartej 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , gałka muszkatołowa 

Na patelni z olejem rozmrażamy szpinak i podsmażamy do odparowania wody . 


Kalafior gotujemy około 5 minut następnie przelewamy zimna woda . 
Rozdrabniamy na mniejsze różyczki , dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy ( tak by nie rozgnieść kalafioru ) . 


Gdy całość mamy wymieszane dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy , ponownie mieszamy . Chwilę podsmażamy do zgęstnienia całego dania .


Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ryba panierowania , kotlet schabowy .