23 kwietnia 2023

Schab pod warzywno serową pierzynką


1 średnia cukinia 
1cebula 
2 łyżki oleju 
4 plastry sera 
3 średnie pomidory 
1 papryka 
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , słodka papryka , zioła prowansalskie 

3 kotlety schabowe + 
mąka pszenna 
jajko
bułka tarta 

olej - do smażenia 
natka pietruszki - do posypania 

Cebulę kroimy na drobno i smażymy na złoty kolor , następnie dodajemy obraną , pokrojoną cukinię a po chwili paprykę . Chwilę smażymy na koniec dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory , dusimy około 10 minut do lekkiego odparowania wody z pomidorów . Doprawiamy do smaku . Odstawiamy z gazu dodajemy majonez oraz musztardę i dokładnie mieszamy , ponownie doprawiamy .  


Kotlet schabowy rozbijamy młotkiem . Panierujemy potrójną panierka ( mąka - jajko - bułka tarta ) i smażymy na złoty kolor na oleju . Po usmażeniu przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Na usmażone kotlety nakładamy warzywa i nakrywamy serem 
żółtym . Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 20 do 30 minut w 170-180 °C . Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika oprószamy natką pietruszki .

 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam z surówka obiadową 
( link poniżej )