28 kwietnia 2023

Puszysty sernik bez spodu


MASA SEROWA 
1 kg twarogu sernikowego 
250 g cukru 
3 łyżeczki cukru waniliowego 
100 g masła / margaryny 
7 jajek ( rozmiar M ) 
2 łyżki ( 30 g ) skrobi ziemniaczanej 
2 łyżki ( 30 g ) mąki pszennej 

OPCJONALNE 
skórka startą z cytryny / pomarańczy
około 2 garści rodzinek 
parę kropel aromatu 

DODATKOWO 
puszka mandarynek
cukier puder / polewa czekoladowa 

 Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia 
a następnie zacisnąć obręcz . 
 Oddzielić żółtka i białka . W miseczce wymieszać skrobie ziemniaczaną i mąkę pszenna . W misie miksera utrzeć miękkie 
masło / margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę . Dalej miksując na najwyższym dodajemy po jednym żółtku . Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser 
a następnie wymieszane mąki . 
( teraz można dodać startą skórkę , aromat , rodzynki ) 


Osobno ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej . 


Masę serową wyłożyć do tortownicy układamy mandarynki 
( można je pominąć ) . Wyrównać . 


Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 °C 
( grzałka góra-dół ) . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika . 


Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .  Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki . 
Sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewany polewą 
czekoladową . 


Kawałek pysznego serniczka