29 maja 2024

Łazanki chłopskie


400 g mięsa mielonego wieprzowe
200 g tłustej kiełbasy
100 g boczku 
3 łyżki oleju 
400 g kiszonej kapusty 
1 duża marchewka 
300 g podsmażonych pieczarek 
200 g makaronu wstążka 
2 łyżeczki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
przyprawy- sól , pieprz czarny , maggi , gałka muszkatołowa 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , odkładamy na bok .
Kapustę kiszoną wraz z marchewką potartą na grubych oczkach marchewką gotujemy do miękkości , odkładamy na bok .
Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości z dodatkiem przyprawy do mięs , papryki , dużą szczyptą soli i łyżeczką pieprzu , gdy mięso mamy usmażone dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę . Smażymy około 10 minut . W między czasie boczek kroimy w grubszą kostkę lub małe paseczki , smażymy do wytopienia się tłuszczu . 
Po usmażeniu dokładamy do mięsa z kiełbasą . 
Makaron , kapustę kiszoną, pieczarki , mięso z kiełbasą i boczkiem przekładamy do jednego dużego garnka , dodajemy majeranek , dokładanie mieszamy . 


Prażymy na średnim ogniu około 15 minut , doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołową , pieprzem , solą , maggi . 

 

24 maja 2024

Karkówka pod cebulową pierzynką z pieczarkami

 


1 kg karkówki
2 duże cebule 
100 g smażonych pieczarek 
2 liście laurowe 
150 ml zimnej wody 
10 łyżek oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek

Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu . 


Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę . 


Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe ,  posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) . 


20 maja 2024

Kotlety z piersi kurczaka


2 duże piersi z kurczaka
przyprawy- sól , pieprz biały , papryka słodka , curry
jajko do panierowana
bułka tarta do panierowana
1 łyżka czarnuszki

Pierś z kurczaka rozcinamy jak na kotlety , delikatnie rozklepujemy , posypujemy przyprawami , delikatnie wklepując w mięso .
Tak przygotowane kotlety pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej wymieszanej z czarnuszką . 


Tak przygotowane kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami oraz surówka . 

15 maja 2024

Owsianka z bananem i bakaliami


 2 porcje 

500 ml mleka 1,5%
50 g płatków owsianych
szczypta soli
2 banany
1 łyżka migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
20 sztuk rodzynek 

Do garnka wlewamy mleko , zagotowujemy do całości wsypujemy płatki owsiane i gotujemy około 7 minut , dodajemy szczyptę soli . 
Owsiankę nakładamy do miski podajemy z pokrojonym w plastry bananem i posypane bakaliami .


Gotową owsiankę możemy ugotować dzień prędzej a rano tylko podgrzać. 


06 maja 2024

Cytrynowe cake pops

250 g cytrynowego ciasta 
40 g białej roztopionej czekolady 
50 g mascarpone 

DODATKOWO
150 g białej czekolady 
około 15 patyczków do lizaków 
cukierkowe ozdoby / skórka z cytryny 

Ciasto cytrynowe (u mnie babka z przepisu:
kruszyny w dość drobno, następnie dodajemy roztopioną białą czekoladę oraz mascarpone . Mieszamy by uzyskać dość mokre ciasto .


Z gotowego ciasta formujemy około 20-25 g kulki do których wbijamy patyczki , końcówki zanurzamy w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej (150 g). Gotowe coke popsy wkładamy na około godzinę do lodówki.


Po upływie tego czasu roztapiamy ponownie czekoladę i zanurzamy schłodzone cake popsy , delikatnie szczepując nadmiar czekolady. 
Polane czekolada odkładamy na papier do pieczenia , posypujemy starą skórka cytryny lub cukierkowymi dekoracjami , pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia . 


03 maja 2024

Szaszłyki drobiowe


1 polędwica z indyka 
1/2 czerwonej papryki 
2 średnie cebule białe 
60 g boczku wędzonego w plastrach
przyprawy- tymianek, pieprz czarny, papryka słodka, przyprawa do kurczaka, curry

4 wykałaczki do szaszłyków 

Polędwicę kroimy w grubą kostkę(około 16 kawałów) , oprószamy przyprawami i pozostawiamy na 30 minut do przegryzienia. 
Cebulę kroimy w cząstki (cebula kroimy na pół i każda z części na 3) . Boczek kroimy na prostokąty, paprykę w grubą kostkę. 


Gdy indyka mamy gotowego, nabijamy na wykałaczki w następującej kolejności.: indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk-papryka-boczek-cebula-indyk .
Gotowe szaszłyki pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu 
około 20 minut lub w piekarniku  w temperaturze 200 °C przez 30 minut 

02 maja 2024

Smalec


około 1 kg słoniny
1 cebula biała 
1 duża szczypta soli 

Słoninę kroimy w paski (grubość taka by łatwo wchodziła w otwór maszynki do mielenia) , chłodzimy w zamrażarce 3-4 godziny . Następnie mielimy maszyna do mielenia mięsa na sitku nr 8 . 
Zmieloną słoninę wytapiany w garnku z grubym dnem na ładny złoty kolor. Na koniec dodajemy całą , obraną cebulę oraz sól . 

Wyłączamy smalec i zostawiamy do wystudzenia , następnie wyciągamy cebulę , przelewamy do słoika , kamiennego garnka . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stwardnienie smalcu . 


Gotowany smalec podajemy z ulubionym dodatkami ogórkiem konserwowym lub kiszonym , świeża lub prażona cebulką , musztarda a nawet spotkałam się że maggi .