13 lutego 2024

Gulasz węgierski


600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
1 duża biała cebula 
300 g pieczarek 
1 średnia papryka 
1 średnia marchewka 
2 zwykłe pomidory 
2 kulki ziela angielskiego 
4 kulki pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
1 szklanka wody 
160 g przecieru pomidorowego 
4 łyżki oleju
50 g margaryny (palma)
przyprawy - papryka węgierska , papryka słodka wędzona , papryka słodka , papryka ostra , 
gałka muszkatołowa , majeranek , pieprz ziołowy , pieprz czarny 

Mięso kroimy na średniej wielkości kostkę oprószamy przyprawami polewamy olejem i pozostawiamy na około 4 godziny do zamarynowania (można na całą noc) .
Po upływie tego czasu do mięsa dokładamy margarynę i smażymy 
na fajny złoty kolor . Następnie cebulę kroimy w pół piórka dokładamy to usmażonego mięsa , smażymy około 10 minut . Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze pół plasterki , paprykę w grube paski (około 1 cm na 0,5 cm) , marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobne słupki , pomidora w kostkę . Wszystko po kolei dokładamy 
do mięsa , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego oraz liścia laurowego , dokładamy przecier pomidorowy , dolewamy wodę 
i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa (możemy dolać więcej wody tak by mięso nie spaliło się podczas duszenia) . 
Od czasu do czasu mieszamy . 


Gotowy gulasz podajemy z ugotowanymi ziemniakami , 
plackami ziemniaczanymi lub z makaronem .