02 maja 2024

Smalec


około 1 kg słoniny
1 cebula biała 
1 duża szczypta soli 

Słoninę kroimy w paski (grubość taka by łatwo wchodziła w otwór maszynki do mielenia) , chłodzimy w zamrażarce 3-4 godziny . Następnie mielimy maszyna do mielenia mięsa na sitku nr 8 . 
Zmieloną słoninę wytapiany w garnku z grubym dnem na ładny złoty kolor. Na koniec dodajemy całą , obraną cebulę oraz sól . 

Wyłączamy smalec i zostawiamy do wystudzenia , następnie wyciągamy cebulę , przelewamy do słoika , kamiennego garnka . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i stwardnienie smalcu . 


Gotowany smalec podajemy z ulubionym dodatkami ogórkiem konserwowym lub kiszonym , świeża lub prażona cebulką , musztarda a nawet spotkałam się że maggi .