24 maja 2024

Karkówka pod cebulową pierzynką z pieczarkami

 


1 kg karkówki
2 duże cebule 
100 g smażonych pieczarek 
2 liście laurowe 
150 ml zimnej wody 
10 łyżek oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek

Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu . 


Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę . 


Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe ,  posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) .