28 kwietnia 2025

Flaczki z boczniaków


2 średnie marchewki
1 pietruszkę
1 biała część pory 
2 ząbki czosnku 
1/4 korzenia selera
3 łyżki oleju
500 g boczniaków 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1,5 litra drobiowego wywaru 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , cebula suszona , 
mielone ziele angielskie , majeranek 

Do garnka wlewamy olej ścieramy marchewkę , pietruszkę i korzeń selera kroję w pół plastry biała część pory i przeciśnie przez praskę czosnek , wszystko pod smażymy około 7 minut . 
Do całości dodajemy pokrojone w paski boczniaki , smażymy około 10 minut dość często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy , ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Wlewamy wywar drobiowy . 
Całość gotujemy około 20 minut . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku przyprawami . 


23 kwietnia 2025

Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej


100 g kaszy gryczanej białej 
200 g kapusty białej 
150 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru 
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka 

SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody 
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej 
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku 
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi 


Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy . 


Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości 
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok . 


Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos . 
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+śmietna+mąka , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .


Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .

Naleśniki ruskie


FARSZ 
250 g twarogu pół tłustego 
250 g ugotowanych ziemniaków 
100 g cebuli
100 g boczku wędzonego 
1 mała łyżeczka smalcu
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 duża szczypta majeranku 
1 mała szczypta słodkiej papryki 
sól 

6 naleśników 
masło- do smażenia 
śmietana- do podania 

Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do całości dodajemy łyżeczkę smalcu , dokładamy pokrojoną w kotkę cebulę 
i smażymy do ze złocenia cebuli . Odkładamy na bok do lekkiego wystygnięcia . 
Do garnka przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem ziemniaki z serem . Dodajemy przestudzony boczek z cebulą , dokładnie mieszamy . Całość przyprawiamy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy .


Gotowy farsz równomiernie rozkładamy na połówce naleśnika (około 2 łyżki) .


Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół .


Tak przygotowane naleśniki smażymy na roztopionym maśle do ładnego ze złocenia się naleśnika . 

Gotowe naleśniki podajemy ze śmietaną . 


18 kwietnia 2025

Muffinki bez jajka z mlekiem bez laktozy


2 szklanki mąki pszennej 
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 szklanki cukru 
1 banan 
3/4 szklanki oleju 
1 szklanka mleka bez laktozy 
2 czubate łyżki kakao 
2 łyżki powideł śliwkowych 
szczypta soli 

Suche składniki połączyć w jednej misce 
Mokre składniki wraz z rozgniecionym bananem połączyć w kolejnej misce . 
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi na gładkie , jednolite ciasto . 
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papilotkami formy . 
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut .

13 kwietnia 2025

Zakwas na żurek


200 g mąki razowej żytniej typ2000
1 litr przegotowanej ostudzonej wody
4 ząbki czosnku
8 ziarnek pieprzu czarnego 
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe

Wodę przelewany do wyparzonego słoika lub garnka kamiennego , dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy . Do całości dodajemy liście laurowe , ziarna ziela angielskie oraz pieprzu czarnego oraz obrany pokrojony w plasterki czosnek . 
Całość przykrywamy gazą lub bawełnianą szmatką i zawiązujemy tak by nie spadła z niego . Całość mieszamy drewnianą łyżką , dwa razy dziennie przez około 6 dni . 
Gotowy zakwas przecedzamy , możemy go przechowywać do dwóch tygodni w chłodnym miejscu . 

10 kwietnia 2025

Pasztet z kaczki


około 2 kg kaczki 
3 udka z kurczaka 
500 g wątróbki drobiowe 
3 marchewki 
2 pietruszki 
2 cebule białe 
1/2 korzenia selera 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki Vegety 
kilka ziaren pieprzu czarnego 
kilka ziaren ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
1 duża czerstwa bułka 
około 200-300 ml bulionu 
2 jajka (M)

PRZYPRAWY DO PASZTETU 
2 łyżki czarnego pieprzu 
1 1/2 łyżki soli kuchennej 
1 mała łyżka majeranku 
1 duża szczypta gałki muszkatołowej 

Do garnka przekładamy pokrojoną na mniejsze części kaczkę dokładamy obronę warzywa (marchewką , seler , pietruszkę , 
cebulę- pokrojoną na pół ) oraz nie obrany rozgnieciony czosnek .
Zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą wodą , dokładamy przyprawę w ziarna , Vegeta oraz liść laurowy ,  zagotowujemy . Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około półtorej do dwóch godzin . Po upływie tego czasu dokładamy udka z kurczaka i gotujemy 40 minut . Gdy mięso mamy ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne mięso obieramy z kości i skóry .
Drobiową wątróbkę przekładamy do osobnego garnka , zalewamy gorącym wywarem z kaczki ,  zagotowujemy . Wyłączamy gaz i pozostawiamy na około 15 minut . Po upływie tego czasu wątróbkę wyjmujemy z wywaru . 
W osobnej misce moczymy w wywarze czerstwą bułkę .
Gdy mięso mamy zimne mieliśmy wraz z wątróbką , marchewką (ugotowaną w wywarze) oraz namoczoną czerstwą bułkę . 
Mielimy dwukrotnie na najmniejszym sicie (fi 4) . 
Do zmielonego mięsa dodajemy rozbite jajka , przyprawy oraz około 200 ml zimnego wywaru (tyle by pasztet wyszedł nam luźny , 
mazisty) .


Gotowy pasztet przekładamy do formy (u mnie małe aluminiowe włożyłam około 700 g mięsa na pasztet) .
Delikatnie wyrównujemy górę oraz delikatnie potrząsa my formą . 


Pasztet pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50 minut w kąpieli wodnej następnie 30 minut bez kąpieli .
Po upieczeniu pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika 
i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia . Następnie upieczony pasztet pozostawiony na 24 godziny w chłodnym miejscu 
(na przykład w lodówce) .


Gotowy pasztet podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie cebula drobno siekaną .

Pasztet zagościł również w słoiku . 
Gotowe słoiki gotowałam od zimnej wody od zagotowania 40 minut . Następnie pozostawiam w garnku do całkowitego wystudzenia . 

03 kwietnia 2025

Żeberko wędzone


 PRZEPIS NA 1 KG ŻEBEREK 

pieprz ziołowy 
majeranek 
20 g peklosoli

Żeberka myjemy i pozostawiamy do osuszenia . Następnie posypujemy , nacieramy mieszanką przypraw z peklosolą . 
Żeberko układamy na gazie naciągniętej na naczynie żaroodporne i peklujemy około 12 godzin w lodówce . 


Po upływie tego czasu wędzimy żeberko w temperaturze 40 
°C przez 4 godziny .