06 kwietnia 2021

Domowe Pieguski


1 1/2 szklanki mąki pszennej
100 g margaryny/masła 
1/2 szklanki cukru (można mniej) 
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

100 g czekolady (jednej rodzaju lub mieszane)
 
Przygotować wszystkie składniki .


Czekoladę pokroić w drobną kostkę .
Do miski wsypać mąkę pszenną , wrzucić jajko , wsypać cukier oraz pozostałe składniki . Dodać czekoladę . 


Następnie zagnieść wszystkie składniki i uformować wałeczki . Przy pomocy ostrego noża pokroić na plastry . Każdy plaster rozpłaszczyć ręką . 


Uformowane w ten sposób ciasteczka układamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w  temperaturze 180° C przez 12-15 minut . 


Po upieczeniu studzimy na kratce do całkowitego wystygnięcia . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz