12 czerwca 2021

Królik w śmietanie


1 tusza królika 
200 g śmietany18%
2 marchewki 
1 korzeń pietruszki
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
1 mała łyżka Vegety
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanej natki pietruszki 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy gorącą woda dodajemy warzywa , przyprawy w ziarnach oraz Vegetę i gotujemy do miękkości mięsa .
( około 3 do 4 godzin ) . 
Gdy mięso będzie ugotowane to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy cebule  podsmażamy chwilę następnie dodajemy mięso , śmietanę oraz natkę pietruszki i wywar z królika.
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . 


Doprawiamy do smaku przyprawami . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz