2 jabłka (duże) lub 3 jabłka (małe)
600 ml mleka 3,2 %
3 jajka (M)
3 szklanki mąki pszennej 
1 cukier waniliowy 
4 łyżki cukru 
łyżeczka sody 
olej do smażenia 
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy sodę oczyszczoną oby dwa cukry mieszamy do wymieszania się sypkich produktów  dodajemy mleko i jajka , mieszamy na jednolite bez grudek masę .
Jabłka obieramy , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę , tak przygotowane jabłka dodajemy do ciasta i razem mieszamy .

( tak żeby były kawałki jabłka ) , smażymy na złoty kolor z obu stron . 
( uwaga racuchy troszkę urosną , więc na patelnie nakładamy około
trzy , cztery racuchy ) .

Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem . 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz