29 lipca 2021

Mus jabłkowy

 
2 kg jabłek ( dowolnych ) 
1/2 szklanki wody 
1/2 soku z cytryny 
cukier 
cynamon 
 
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki . Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę . Zagotować .
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody .
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką 
(( czas gotowania to około 30 do 50 minut , wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) . 
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody .
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę . 
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem 
i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) 
 

Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików , mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik . Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików
(ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować , zmniejszyć moc palnika 
i po tym czasie gotować około 20 minut . Słoiki pozostawiamy 
w garnku do wystygnięcia . 
 


25 lipca 2021

Murzynek na szybko


2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka 
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
  
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub łyżki . 
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryna 
i oprószona bułka tarta blaszkę . 
Pieczemy 40 minut w 180° C .
Po upieczeniu polać polewa lub posypać cukrem pudrem .

23 lipca 2021

Papryka konserwowa

Powiem szczerze nie przepadałam za konserwową papryka ale zmieniło się to kiedy poznałam smak papryki z tego przepisu . Oczywiście przepis z rodzinnego przepiśnika z lekkimi wzmiankami . 


Około 2 kg papryki czerwonej 

  ZALEWA 
6-7 szklanek zimnej wody 
1 szklanka octu 
7-8 łyżek cukru 
2 łyżki soli 
1 cebula
1 mała łyżka gorczycy
8 kulki ziela angielskiego  
10 kulek pieprzu czarnego 
2 pokruszone liście laurowe 
 
Zalewa wystarczy na około 6 słoików o pojemności 0,5 litra (jak na zdjęciu) 

Wszystko składniki na zalewę przekładamy do jednego gara , zagotować i lekko przestudzić .
Papryki pokroić w mniejsze kawałki lub słupki jak kto woli . usuwając przy tym ziarenka . Następnie paprykę myjemy . 
 
 
Obrana i pokrojoną paprykę układamy dość ciasno w słoiku , zalewamy letnią zalewą , mocno zakręcamy . Gotowe słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem i pasteryzujemy od zagotowania wody na średnim ogniu 5 minut . Słoiki pozostawiamy w garnku do wystudzenia .
 
 
Gotową paprykę układamy w spiżarce i czekamy około 2 tygodnie . Po tym czasie można się rozkoszować smakiem przepysznej papryki konserwowej . 


19 lipca 2021

Fasolka szparagowa z bułka tartą

 
1/2 kg fasolki szparagowej 
3 łyżki bułki tartej 
1 duża łyżka masła 
sól 
pieprz 
cukier 
 
Fasolkę obieramy z ogonków i kroimy w mniejsze kawałki (ja zazwyczaj na pół) . 
Obraną i pokrojoną fasolkę przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak żeby była przykryta , dodajemy odrobinę soli i około łyżeczki cukru i gotujemy do miękkości około 30 minut . 

 
Gotową fasolę odcedzamy i jeszcze do ciepłej fasolki dodajemy masło i bułkę tartą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i smażymy około 8 minut na średnim ogniu do spieczenia się bułki tartej . 


15 lipca 2021

Krokodylki - ogórki na ostro

Krokodylki nazwa pochodzi od mojego męża a dla czego nie pytajcie bo sam nie wie... 

  
2 kg ogórków gruntowych 
4 łyżki soli (około 70 g) 
 


Ogórki pokroić na mniejsze części , małe na pół i na cztery części a większe na pół i na sześć lub jak wolimy możemy pokroić w około 1,5 cm do 2 cm grubości plastry . Zasypujemy sola , mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin by ogórki puściły soki . 
 
Po 6 godzinach odlewamy sok który powstał i dokładany ;
 
2 łyżki chilli ( ostrej papryki ) 
1 główkę obranego czosnku pokrojonego w plastry
 
 
I zalewamy zalewą którą musimy zagotować wystudzić i zalać ogórki na 12 godzin . 
 
  ZALEWA 
1 1/2 szklanki octu 
8 łyżek oleju 
2 szklanki cukru 
 
ogórki świeżo zalane 
ogórki po 12 godzinach
od zalania 
 
Po upływie 12 godzin ogórki przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która powstała z ogórków i pasteryzujemy 30 minut od zagotowania się wody . 
Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .


Ogórki najlepiej smakują około 2 tygodnie po zrobieniu . 


12 lipca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
2 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
3 łyżki cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE SEROWE 
800 g sera twarogowego
2 żółtka 
5-6 łyżek cukru 
cukier waniliowy (32 g)
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia . 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem . 
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka ,  zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
 
  
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy 
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .  
 

Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 

 
I przekręcamy w pół . 
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut . 

 
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .

10 lipca 2021

Krokiety z pieczarkami i serem


 
500 g pieczarek
250 gram sera edamskiego 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta  
oliwa z oliwek , lub masło 
 
jajka - do panierowania 
bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia krokietów 
 
Pieczarki kroimy z pół talarki , podsmażamy do momentu odparowania z nich wody , doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą Vegety . 
Studzimy pieczarki . Ser kroimy w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Dokładamy do pieczarek i dokładnie mieszamy .  
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego (https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 8 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu , boki naleśnika składamy do zewnątrz i zwijamy w rulonik . 
  
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po ostygnięciu panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron . 


03 lipca 2021

Krokiety ze szpinakiem i fetą

 
450 gram szpinaku (mrożony) 
270 g fety (18 % tłuszczu) 
2 łyżki śmietany 18 %
oliwa z oliwek lub masło 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta
 
olej - do smażenia krokietów 
 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub roztapiamy masło , wrzucamy szpinak , smażymy chwilę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
(można dodać więcej lub mniej czosnku jak kto lubi) oraz szczyptę Vegety . Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło i odparowała woda ze szpinaku . Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę , pokruszoną fetę , doprawiamy do smaku solą , pieprzem . 
Studzimy ! .
 
Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego  https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 10 sztuk o średnicy 20 cm .
 
 
Na każdy naleśnik nakładamy około łyżki farszu szpinakowego , lekko rozsmarowujemy ( możemy rozsmarować po całości ) , złożyć boki naleśnika do środka i zwijamy naleśnik w rulon . 
Postępujemy tak z resztą farszu i naleśników . 
 
 
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po chwili panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron .