2 kg jabłek ( dowolnych )
1/2 szklanki wody
1/2 soku z cytryny
cukier
cynamon
Jabłka obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki . Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę . Zagotować .
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody .
Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką
(( czas gotowania to około 30 do 50 minut , wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) .
Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody .
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę .
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem
i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć)
Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików , mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik . Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików
(ciepłe słoiki to ciepła woda) . Zagotować , zmniejszyć moc palnika
i po tym czasie gotować około 20 minut . Słoiki pozostawiamy
w garnku do wystygnięcia .