30 stycznia 2024

Roladki z tortilli z sałatą masłową , łososiem , pomidorem i ogórkiem


1 placek z tortilli 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry łososia wędzonego 
8 plastrów ogórka szklarniowego 
7 plastrów pomidora czerwonego 

Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , kawałki łososia , plastry warzyw . Następnie ciasno zwijamy . 


Roladki schłodzić przed podaniem (lecz nie koniecznie) . Gotową tortille kroimy na około 1 cm plastry do każdego kawałka możemy wbić wykałaczkę . 


23 stycznia 2024

Devolay wersja klasyczna


2 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g masła 
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawy- sól, pieprz biały mielony , słodka papryka 

  DO PANIEROWANIA
mąka pszenna
3 jajka 
kilka kropel maggi 
bułka tarta 

olej-do smażenia

Pierś z kurczaka kroimy na ból tak by wyszły dla kotlety , delikatnie rozklepujemy . Delikatne posypujemy przyprawami z każdej strony . 
Na przyprawione kotlety układamy mało (około 25 g) i troszkę koperku . 
Zwijamy dość ciasno tak by boki były sklejone (tak by masła nie było widać) . Gotowego devolaya wkładamy do lodówki na 30 minut . 


Gotowe devolaye panierujemy w podwójnej panierce . 
Mąka pszenna-rozbełtane jajko z kilkoma kroplami maggi-bułka 
tarta . 
Opanierowane devolay smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . Usmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 200 °C 
na około 10 minut . 


19 stycznia 2024

Zupa ogórkowa z ryżem


Około 2 litry czystego rosołu 
10 średnich ogórków kiszonych
20 g pory 
3 marchewki
1 pietruszka
1 ugotowane żeberko 
100 ryżu białego 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz , maggi

Rosół wlewamy do garnka , zagotowujemy . Dosypujemy przepłukany ryż i gotujemy około 10 minut na małym ogniu .
W między czasie ogórki , marchewka , pietruszkę ścieramy na 
tarce o grubych oczkach , por kroimy w plastry . Gdy ryż zaczyna być miękki dorzucamy warzywa oraz natkę pietruszki . Całość gotujemy około 7 minut , do miękkości ryżu . 
Doprawiamy do smaku przyprawami .

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


Oczka z manny


300 g mąki pszennej (typ480) 
250 g kaszki manny
 100 g cukru
8 g cukru waniliowego 
8 g proszku do pieczenia 
140 g miękkiego masła 82%
2 jajka 
około 2 łyżek twardej marmolady/powideł

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i zagniatamy jednolite ciasto . 
Z ciasta lepimy kulki wielkości około 20 g i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 


W wyłożonych kulkach robimy delikatne dziurki (ja osobiście robię końcówką warzechy) . Do każdej dziurki za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z najmniejszą końcówką nakładamy twardą marmoladę lub powidła (smak dowolny) .  


Gotowe ciasteczka pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 
do 200 °C przez 13 do 15 minut . 
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce . 


Wystudzone ciasteczka możemy polukrować lub oprószyć cukrem pudrem , ja osobiście wole w pierwotnej wersji . 


09 stycznia 2024

Surówka z czerwonej kapusty


1 mała czerwona kapusta(około 700g) 
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki majonezu 
1 mała łyżeczka pieprzu 

Kapustę drobno szatkujemy , marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około 30 do 40 minut (tak by kapusta zmiękła) . 


Po upływie tego czasu ponownie mieszamy , dokładamy majonez , pieprz (może delikatnie posolić) mielony do wymieszania się składników . 



06 stycznia 2024

Szakszuka


 

390 g pomidorów pokrojonych z puszki 
1 duży pomidor malinowy 
1 duża cebula 
1 duża łyżka masła 
1 mała szczypta cukru
4 jajka
przyprawy- pieprz czarny mielony , papryka słodka , papryka ostra , kolendra , sól 

Dodatkowo
natka pietruszki
grubo mielonym pieprzem 

Na patelni roztapiamy masło dorzucamy cebulę pokrojoną w średnią kostkę . Smażymy na złoty kolor . Gdy cebulę mamy gotową wlewamy  pomidory , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego odparowania z nich wody , doprawiamy obficie 
pieprzem , solą , odrobiną kolendry , szczypta cukru . Pod koniec podrzucamy obranego i pokrojonego w śrubę kostki pomidora . Całość dokładnie mieszamy , następnie w pomidorach robimy łyżka dołki i wlewamy do nich jajka tak by się nam nie rozlały (ja osobiście preferuję gałkownice do lodów, wbijam jajko do łyżki , delikatnie wbijam w pomidory i szybko wylewam do dołka jajko) . Tak przygotowane jajka z pomidorami przykrywam pokrywką i smażę około 4 minut następnie na 4 minuty odkrywam .
Gotową szakszukę posypuję grubo mielonym pieprzem i potargana natką pietruszki . 
Podaje z ciepłymi grzankami z chleba towarowego . 

04 stycznia 2024

Falafele

Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , 
 to smażone kuleczki czy kotleciki 
przygotowana z ciecierzycy 
z dodatkiem aromatycznych przypraw .  


400 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli 
1 małą łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki sezamu jasnego 
3-4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego natki kolendry
1/3 małej łyżeczki cynamonu mielonego  
1/3 małej łyżeczki kolendry mielonej 
1/3 małej łyżeczki kardamonu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia 

Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin 
w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . 
Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną grubiej cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy .


Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego . 


Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

Gotowe Falafele podajemy z ulubionym sosem w moim przypadku jest to sos czosnkowy . 
Falafele są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich sałatek , kebabów .