27 sierpnia 2023

Rolada z mięsa mielonego indyczego ze szpinakiem i mozzarellą


700 g mielonego mięsa indyczego
1 jajko 
1 ząbek czosnku 
6 brył szpinaku mrożonego
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
1 mozzarella
przyprawy - sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatołowa , 

 Na patelnię nakładamy masło dorzucamy szpinak i smażymy do rozmrożenia i odparowania wody ze szpinaku . Doprawiamy przyprawami sól , pieprz i suszony czosnek . Pozostawiamy do wystudzenia . 
 Do mielonego mięsa indyczego dokładamy jajko , czosnek oraz do smaku sól , pieprz biały oraz majeranek . Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 10 cm . 


Na rozłożone mięso wykładamy szpinak oraz poszarpaną mozzarellę .  


Gotowe mięso zwijamy w rulon , zawijamy w papier na którym było rozłożone mięso , przekładamy do naczynia żaroodpornego lub długiej brytfanki i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę . Następnie wyciągamy , odkrywany mięso , pieczemy około 30 minut w 150 °C z termoobiegiem w parze wodnej ( na dnie piekarnika musimy mieć naczynie z wodą ) po upływie tego czasu przełączamy na opcję góra-dół i temperature 200 °C na kolejne 30 do 40 minut .


Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówka .