27 maja 2023

Sałatka jarzynowa


8 średnich ziemniaków
5 marchewek
2 pietruszki
1/2 małego selera 
5 jajek 
4 ogórki konserwowe 
80 g konserwowego groszku
80 g konserwowej kukurydzy
1 małe kwaśne jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 por ( biała część ) 
1 łyżka musztardy
4 łyżki majonezu 
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego 
1 łyżka Vegety 
Przyprawy - sól , pieprz czarny 

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości , następnie studzimy , odbieramy i kroimy w średnia kostkę . 
Marchewkę , pietruszkę , seler odbieramy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem Vegety , liścia laurowego i ziela angielskiego , studzimy i kroimy w średnia kostkę ( podobną do ziemniaków )  , studzimy . Jajka gotujemy na twardo następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ogórki , i jabłko kroimy w drobną kostkę ( podobną do jajka ) . Por kroimy w bardzo drobną kostkę .
Groszek i kukurydze odcedzamy z zalewy . 


Wszystko przekładamy do jednej miski , dodajemy musztardę i majonez , natkę pietruszki oraz sól i pieprz . 


Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy do smaku i pozostawiamy około godziny w lodówce do przegryzienia .