29 grudnia 2022

Kurczak ze szpinakiem i mini marchewkami


300 g piersi z kurczaka 
450 g szpinaku mrożonego 
300 g mini marchewki mrożonej 
2 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek 
2 łyżki przyprawy do kurczaka 
przyprawy - pieprz czarny , pieprz czosnkowy , maggi , sól , 
gałka muszkatołowa 

Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy następnie kroimy w plasterki 
i oprószamy przyprawą do kurczaka . Obsmażamy na złoty kolor na odrobinie oliwy , gdy kurczak jest gotowy dodajemy obrany 
i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 5 minut .


Gdy mięso z czosnkiem mamy podsmażone dodajemy mrożony szpinak (mogą być liście albo rozdrobiony) , chwilę podsmażamy do puszczenia wody następnie dokładamy mrożone mini marchewki 
i dusimy pod przykryciem koło 10 minut (możemy podlać wodą gdy mamy jej mało) . 

 

Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami . 

Gotowe danie można podać z makaronem lub jako same danie bez dodatku .