27 października 2021

Barszcz czerwony - czysty

 
3 litry wywaru warzywnego 
3 słoiki buraczków wiórków lub 8 średniej wielkości buraczków 
4 kulki pieprzu czarnego 
6 kulek ziela angielskiego 
2 małe liście laurowe 
3 ząbki czosnku 
2 grzybki suszone
1/2 szklanki koncentratu (Krakus) 
1 garść majeranku 
zielenina - nać pietruszki , selera , liść pory 
przyprawy - pieprz , maggi 
 
*przepis na buraczki - 
 
 
  WERSJA Z SUROWYMI BURACZKAMI .: 
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy surowe buraczki które kroimy w słupki lub ścieramy na tarce na grubych oczkach , gotujemy do miękkości i puszczenia koloru , dodajemy czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 20 minut . Następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania 
(tak by nie zawrało) . 
  WERSJA Z BURACZKAMI ZE SŁOICZKA .: 
Do garnka wlewamy wywar , dodajemy buraczki , czosnek , zieleninę , pieprz w kulkach , ziele angielskie , liść laurowy oraz suszone grzybki . Gotujemy około 30 minut , następnie przecedzamy barszcz przez sito i doprawiamy do smaku przyprawami oraz majerankiem . Na sam koniec dodajemy koncentrat . gotujemy do lekkiego zagotowania 
(tak by nie zawrało)  .
 
Najlepiej barszcz przygotować barszcz dzień prędzej lub kilka godzin przed podaniem . 
Gotowy barszcz można podawać z uszkami lub jako samodzielne danie do picia na ciepło .