30 listopada 2021

Marchewka z groszkiem na gęsto


 
2 łyżki margaryny ( palma z murzynkiem ) 
2 łyżki mąki pszennej
2 puszki konserwowe z marchewka i groszkiem 
przyprawy - Vegeta , pieprz , maggi
 
Z masła i mąki robimy zasmażka . Dodajemy do niej warzywa razem
z zalewą , mieszamy do rozprowadzenia się w nich zasmażki 
i doprawiamy do smaku .
 

28 listopada 2021

Surówka z marchewki i pora

 
2 duże lub 3 małe marchewki 
biała część pora (około 7 cm) 
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta 
 
Marchewkę obieramy , myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki .
Jabłko obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , por kroimy drobno . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy , dodajemy majonez i dokładanie mieszamy . Pozostawiamy na około 20 minut do przegryzienia .
 

27 listopada 2021

Torpeda

Torpeda czyli devolay inaczej z mięsem mielonym , gotowaną piersią z kury i serkiem tostowym . Poznałam ja dopiero kiedy poznałam mojego męża szybciej nie znałam nawet nie słyszałam nazwy . 

 
 
1,5 kg mięsa mielonego z szynki
1 ugotowana pierś z kurczaka 
10 plasterków serka tostowego (topiony w plastrach) 
2 jajka
2 łyżki bułki tartej 
szczypta soli 
szczypta gałki muszkatołowej 
przyprawy - vegeta , pieprz biały , przyprawa do mięsa (knorr) 
bułka tarta 
 
Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka , bułkę tarta , sól , 
gałkę muszkatołowa , przyprawy . Dokładnie wyrabiamy . 
 
 
Z mięsa robimy tak zwane pulpety (każdy po około 300 g) . Każdego klopsa rozpłaszczamy na stole na niego układamy 2 plasterki 
serka i kawałek ugotowanej piersi z kurczaka . Zawijamy delikatnie 
w rulon i formujemy walc (uwaga bo w naszej torpedzie nie może 
być dziur) . 
 
 
Torpedę obtaczamy w bułce tartej i zawijamy w folie spożywcza 
i wkładamy na chwilę do lodówki by mięso się związało i smażymy 
z każdej strony na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor .
 
 
Następnie nasza torpedę przekładamy do naczynia żaroodpornego 
i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170 °C . 
 
 
Gotową torpedę podajemy z ulubionymi dodatkami 
u mnie kluski białe i sos pieczarkowy . 

25 listopada 2021

3 bit krówkowo-orzechowy

 
  BISZKOPT 
6 jajek 
5 łyżek cukru 
6 łyżek mąki pszennej 
1 łyżka kakao 
6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
 
  MASA BUDYNIOWA  
1 budyń krówkowy (na 0.7 l)
1 budyń ajerkoniakowy (na 0.5 l)
1 liter mleka 
3 łyżki cukru
 
  BITA ŚMIETANA
500 ml zimnej śmietany 30 %
2 śmietanko-fix-y
2 łyżki cukru pudru 
 
  DODATKOWO 
1 masa krówkowa o smaku orzechowym
herbatniki maślane
3 łyżki orzechów włoskich mielonych
100 g tartej deserowej czekolady 
 
Biszkopt.: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (do podwojenia się składników) dodajemy do niej powoli mieszankę z produktów sypkich (mąka pszenna , kakao , orzechy i proszek do pieczenia) wylewamy do formy (u mnie rant cukierniczy o wymiarach ; 6 herbatników na 4 herbatniki) w której dno jest wyłożone papierem do pieczenia . Pieczemy około 30 minut w 175 °C  , po wyciągnięciu z piekarnika rzucamy do z wysokości kolan na ziemię następnie obracamy i odrywamy papier i studzimy .  
 
 
Masa budyniowa.: około 700 ml mleka zagotować w reszcie mleka rozmieszać budynie z cukrem , gdy mleko się zagotuje wlewamy rozmieszany budyń , gotujemy do zagęszczenia i do puszczenia tak zwanych oczek . Jeszcze ciepły wlewamy na biszkopt , 
pozostawiamy do lekkiego przestudzenia i układamy na nim herbatniki . 
 
 
Na warstwę herbatników wykładamy puszkę masy krówkowej 
(ja masę lekko podgrzewam w garnku) na masę krówkową układamy
kolejną warstwę herbatników i pozostawiamy około 
30 minut do schłodzenia .
 
 
Po upływie około 20 minut możemy robić bitą śmietanę którą wykładamy na drugą warstwę herbatników .
 
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder i ubijamy do puszystej , sztywnej masy (uważać żeby nie przebić śmietanki) .
Ubitą śmietanę rozprowadzamy równomierni po całości i robimy wzorki (ja używam łopatki ząbkowej) , posypujemy orzechami mielonymi oraz czekoladą .
 

Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na około 12 godzin do stężenia (u mnie cała noc) .

22 listopada 2021

Ciasto kruche z jagodami i pianką kisielową

Ciasto które króluje w moim domu dość często ponieważ jest przez mojego tatę uwielbiane , przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamy było go bardzo ciężko dostać . Dla tego gdy mama go robiła zawsze podglądałam ile czego daje , spisywałam i tak powstał przepis z moimi lekkimi wzmiankami .  

 
  CIASTO KRUCHE  
3 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
5 żółtek 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka śmietany 18 %
250 g roztopionej margaryny (palma z murzynkiem)  
 
  MASA JAGODOWO-POWIDŁOWA  
800 g jagód leśnych 
600 g powideł śliwkowych 
 
  PIANKA Z BIAŁEK 
5 białek 
1 kisiel (77 g) - proszek 
1/2 szklanki drobnego cukru 
 
Zagnieść ciasto z podanych składników , gdy będzie za rzadkie dodajemy mąki . Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna mniejsza , druga większą) . Większą częścią wyklejamy formę wysmarowaną margaryną i oprószoną bułką tartą . 
Na ciasto wykładamy jagody (mogą być mrożone) , powidła (które można pominąć i dać same jagody) .
 
 
Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę , dodajemy powoli proszek kisielowy , ubijamy do uzyskania jednolitej masy 
(można dodać do koloru łyżkę soku z jagód , jeżeli mamy taką możliwość) . Gotową pianę wykładamy na jagodową warstwę i lekko wyrównujemy na pianę ścierany lub układamy resztę ciasta . 
 
 
Pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 45 - 60 minut .

Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem .

20 listopada 2021

Kiełbasa z cebulką w sosie ketchupowym

 
6 kawałków kiełbasy 
2 średnie cebule 
70 g margaryn
ketchup 
Przyprawa do mięsa (knorr) 
 
Do garnka wrzucamy margarynę . Kiełbasę obieramy ze 
skóry i kroimy 2 cm plasterki (można większe) dorzucamy do margaryny , smażymy do momentu lekkiego zrumienienia . 
 
 
Następnie dodajemy obrana , pokrojoną w piórka cebule chwilkę smażymy do zmięknięcia cebuli i dodajemy trochę przyprawy 
(do mięsa - knorr) . 
 
 
I wlewamy ketchup (ilość zależy od nas około tego ile sosu chcemy) . 
Dusimy chwilę około 15 minut od czasu do czasu mieszamy . 
 
 
Podajemy z ziemniakami puree lub z kromka chleba . 
 

16 listopada 2021

3 bit z muso galaretką jagodową


  BISZKOPT 
5 jajek
5 łyżek cukru 
4 1/2 łyżki maki
1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  KREM PARADIES 
120 g kremu paradies w proszku
900 ml zimnego mleka 3,2 %

  MUSO GALARETKA 
1kg jagód leśnych 
2 galaretki jagodowe 
700 ml gorącej wody 

  BITA ŚMIETANA
500 ml zimnej śmietany 30 %
2 śmietanko-fix-ów 
3 łyżki cukru pudru 

  DODATKOWO 
Herbatniki maślane
100g wiórków z czekolady deserowej 
 
Biszkopt.: Jajka z cukrem ubijamy na jasna i puszysta masę dodajemy powoli łyżka po łyżce mieszanki (mąka pszenna , kakao , proszek do pieczenia) , ubijamy na najmniejszych obrotach robota to uzyskania jednolitej masy . Gotowa masę wylewamy do formy dół wyłożony papierem do pieczenia (u mnie rant cukierniczy o wymiarach .: 7 herbatników na 4 herbatniki) , wyrównujemy , pieczemy w temperaturze 175 °C przez około 30 minut . Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości kolan na ziemie . 
Odwracamy i odrywamy  z niego papier do pieczenia , pozostawiamy do wystygnięcia .  
 
 
Krem paradies.: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko dosypujemy proszek kremu paradis i ubijamy około 3 do 5 minut do uzyskania kremowej masy . Następnie delikatnie przekładamy na biszkopt 
i wyrównujemy . 
 
 
Na krem układamy herbatniki . Pozostawiamy do zgęstnienia kremu 
chłodne miejsce . Na krem układamy herbatniki . 
 
 
Muso galaretka jagodowa.: Jagody blendujemy na mus . 
Galaretkę mieszamy z wodą do rozpuszczenia i dodajemy do niej 
jagody , pozostawiamy do zgęstnienia 
(tak żeby dało się ja wylać na ciasto i nie wyleje się po formę) .  

 
Bita śmietana.: Zimną śmietanę wlewamy do wysokiej miski dodajemy śmietanko-fix-y oraz cukier puder , ubijamy do puszystej 
i sztywnej masy (uważać żeby nie przebić śmietanki) .
Gotowa bita śmietanę wykładamy na zastygnięta i zimna muso galaretkę wyrównujemy .
 
 
Pozostawiamy lekkie nierówności które posypujemy
startą deserowa czekolada 
 
 
Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na około 12 godzin 
do stężenia . (u mnie cała noc) . 

14 listopada 2021

Pieczone koko


około 2 kg kurczaka 
przyprawy - pieprz biały , estragon , zioła prowansalskie , papryka słodka ,
pieprz czarny grubo mielony , przyprawa do mięs (Knorr) 
oliwa z oliwek 
100 g margaryny

Kurczaka myjemy , oczyszczamy i przekładamy do brytfanki (może być głębokie naczynie żaroodporne) posypujemy przyprawami 
z każdej strony , w środku również ale tylko przyprawą do mięs polewamy oliwa . Pozostawiamy na około 10 godzin 
do przegryzienia . Po tym czasie pieczemy . Do brytfanki w którym marynowali my kurczaka dokładamy margarynę i wkładamy go do piekarnika na druga półkę od dołu . Pieczemy około 2 do 2,5 godziny 
(ja mam tak że 1 do 1, 5 godziny na 1 kg mięsa) w 175 °C . 
Pieczemy 30 minut , obracamy kurczaka następnie kolejne 30 minut zaś obracamy i po tym czasie pieczemy bez obracania 1 godziny pod przykryciem kolejne 30 minut pieczemy bez przykrycia do zrumienienia kurczaka .
 

Gotowego kurczaka podajemy z ulubioną surówk,sałatka,frytkami,ziemniakami purre lub białym kluskami .

10 listopada 2021

Kolorowe kluski śląskie


1 kg ziemniaków 
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 duża marchewka 
2 łyżeczki pokrojonego koperku 
1 jajko 
sól

Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy. 
Dodajemy jajko , drobniutko pokrojoną ugotowana marchewkę 
oraz koperek . 
Mieszamy , wyrównujemy i wybieramy 1/4 masy ziemniaczanej 
do niej wsypujemy mąkę ziemniaczana 
(u mnie szklanka i trochę , wszystko zależy od ziemniaków) .


Wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie z masy ziemniaczanej 
robimy kluski . 


Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia mieszając od czasu do czasu około 7 minut . 

06 listopada 2021

Zebrowe trio

 
8 jajek 
1/2 kg cukru 
800 g mąki pszennej 
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 1/2  szklanka oleju 
1 1/2 szklanka wody mineralnej (najlepiej gazowana) 
+ 3 łyżki kakao 
+ 3 łyżki kisielu truskawkowego 
+ 3 łyżki mąki pszennej 
 
Jajka z cukrem ubijamy na puszysto tak jak biszkopt dodajemy resztę składników (mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia , olej , woda mineralna) mieszamy do połączenia się składników. Następnie ciasto dzielimy na 3 części (jedna z nich musi być troszkę większa) .
Do jednej dodajemy kakao , do drugiej kisiel a do trzeciej i największej dodajemy mąkę pszenna wszystko mieszamy na jednolitą masę . 
Formę (u mnie serce ale może być inna) wysmarowaną margaryną 
i oprószoną bułką tartą wylewamy na przemiennie ciasto . 
Pieczemy około 45 minut do 1 godziny w 175 °C . 

Gotowe i wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem i posypkami .

02 listopada 2021

Sałatka kebab-gyros z fasolą

 
2 piersi z kurczaka
1 przyprawa kebab-gyros
1 papryka czerwona
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 puszka czerwonej fasoli 
1 mała puszka kukurydzy
3 łyżki majonezu 
2 łyżki oliwy z oliwek 
300 g makaronu mini kokardki
sól
pieprz 
 
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy 
i studzimy . Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przyprawiamy przyprawa kebab-gyros , smażymy na złoty kolor na oliwie ,
również studzimy . 
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobną kosteczkę a kukurydze 
i fasolkę czerwoną odcedzamy z zalewy . 
(ja czerwoną fasole jeszcze płuczę pod zimna wodą) . 
 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez i wszystko razem mieszamy . Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 

01 listopada 2021

Bruschetta z pieczarkami i mozzarella


500 g pieczarek podsmażonych 
300 g mozzarelli 
pół łyżeczki przyprawy bruschetta ( prymat ) 
przyprawy - biały pieprz , vegeta 
bagietka 
 
Bagietkę kroimy na kromeczki pod skosem na około 5 cm grubości następie dodajemy wymieszane pieczarki z mozzarellą . Następnie zapiekamy w piekarniku na 220 ° C przez około 20 minut . 
Gotową bruschettę dekorujemy listkiem bazylii i podajemy na ciepło .