31 maja 2021

Kopytka


1 kg ziemniaków 
około 200 g mąki pszennej 
około 50 g mąki ziemniaczanej 
łyżka soli 
 
mąka pszenna do podsypywania 
 
Ziemniaki obrane gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są miękkie , odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki przekłady do miski i wybieramy 1/4 (odkładamy na resztę ziemniaków) i wsypujemy oby dwie mąki  . 
Zagniatamy ciasto na jednolitą i gładką masę . Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta posypujemy blat mąka pszenną 
i formujemy wałek następnie nacinamy go 
pod skosem ostrym nożem . 

 
Kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 
Podajemy z sosem , przesmażoną cebulą z kiełbaska . 

Kopytka podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek . 

Schab w sosie pieczarkowym

 
1/2 kg schabu 
1/2 kg usmażonych pieczarek (grubo krojone) 
łyżeczka pieprzu białego 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
łyżeczka gałki muszkatołowej 
kilka kropel maggi 
woda
łyżka śmietany 
2 łyżki mąki 
1/4 margaryny (Palmy z murzynkiem) 
 
Schab kroimy w grusze plastry , smażymy na margarynie oprószamy przyprawą do mięsa , pieprzem i obsmażamy z obu stron . Gdy mięso będzie obsmażone zalewamy woda tak by mięso było zalane i dusimy około 1 godziny . Pod koniec duszenia dodajemy podsmażone 
pieczarki i dusimy jeszcze chwilę by sos przeszedł smakiem pieczarek .
 
 
Mięso wyciągamy na talerz , zaklepujemy sos mieszanka 
z mąki i wody (wody około 200 ml zimnej) . Wlewamy do wywaru z mięsa i energicznie mieszamy to połączenia się składników , zagotować , doprawić do smaku gałką muszkatołową , maggi , pieprzem .  

Podajemy z makaronem , ziemniakami purre .