Szybkie wyjaśnienie co to są "FUCZKI" .
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej .
300 g kiszonej kapusty 
1 średnia marchewka 
1 jajko 
70 g mąki 
70 ml mleka 
1 duża szczypta majeranku , cząbru , kminku mielonego 
1/2 małej łyżeczki pieprzu białego 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
olej- do smażenia 
Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia . 

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .

Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy . 
Podajemy ze śmietana lub jogurtem . 











 
 
 
