28 listopada 2022

Zupa ogonowa z mięsem mielonym i warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
4 duże cebule 
1 mały słoik papryki konserwowej 
1 puszka pomidorów krojonych 
4 ogórki konserwowe 
50 ml ketchupu pikantnego 
5 plastrów ananasa
1 zupa ogonowa 
1 mała puszka kukurydzy 
1 mały słoik pieczarek marynowanych 
3 łyżki śmietany 30 % 
1/4 szklanki soku z ananasa 
olej rzepakowy 
1/2 l zimnej wody 
przyprawy - do mięsa (Knorr) papryka ostra , pieprz czarny , 
tymianek , sól , maggi , Vegeta ,  

Cebulę obieramy i kroimy w piórka , podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości . 


Paprykę konserwową kroimy w paski , ogórka i ananasa w kostkę , 
pieczarki w pół lub na 4 części .
Wszystkie warzywa i ananas przekładamy do mięsa z cebulą , zalewamy zupą wymieszaną w wodzie , dodajemy ketchup 
i zagotowujemy . Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami . 


Na sam koniec dolewamy sok z ananasa (możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka) do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku .

Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź , podajemy z chlebem lub bagietką z masłem . 

25 listopada 2022

Ciasto kokos i jabłko z kompotu


   BISZKOPT
5 jajek 
5 łyżek cukru 
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  BUDYŃ JABŁKOWY 
53 g proszku budyniowego - waniliowego 
1/2 l kompotu jabłkowego 

  KOKOS
200 g masła 
150 g cukru
200 g wiórek kokosowych 
1 jajko  

  DODATKOWO 
2 słoiki kompotu jabłkowego 

Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na jasny puch . Na koniec mieszając łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia . Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 30 minut w 170 °C .
Na wystudzony biszkopt wykładamy odsączone z kompotu jabłka pokrojone w plastry lub kostkę . 


 Na warstwę jabłkową wykładamy ciepły budyń , który gotujemy według przepisu na opakowania . 
Budyń .: 1/2 l kompotu wlewamy do garnka dodajemy cukier , trochę odlewamy do szklanki w której mieszamy sypki budyń , resztę zagotowujemy , wlewamy rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy do momentu zgęstnienia .


Na wyłożony i wyrównany budyń wykładamy kokos .
Kokos .: Masło roztapiamy wraz z cukrem mieszamy do lekkiego roztopienia cukru i dodajemy wiórki kokosowe , smażymy do lekkiego ze złocenia wiórków kokosowych . Na koniec w osobnej misce ubijamy jajko do którego dokładamy przestudzony kokos i łączymy razem . 

Gotowe ciasto składamy następująco .: 
biszkopt -> jabłka -> budyń jabłkowy -> kokos . 
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 °C przez około 20 minut do ze złocenia kokosu .



Po upieczeniu ciasto studzimy i pozostawiamy około 6 do 8 godzin do scalenia się warstw .


22 listopada 2022

Peklowana szynka pieczona


 NA MIĘSO PEKLOWANE
1 kg szynki 
1/2 l wody zimnej 
20 g soli peklującej 

 NA PIECZEŃ
1 cebula 
kilka suszonych grzybków 
3 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego
2 małe liście laurowe 
80 g margaryny (Palma z murzynkiem) 
zimna woda 
Przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - pieprz , maggi , mielone ziele angielskie , papryka słodka , 
majeranek , oregano , mielona kolendra 

Szynkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym . Następnie przekładamy do naczynia 
( które się nie utlenia np. plastyk ) w której będzie peklowane . 
Wodę z solą peklującą dokładnie mieszamy . Gdy nie używamy strzykawki to zalewamy mięso solanką i odstawiamy 
w pomieszczenie z temperaturą pokojową na 12 do 24 godziny . Jeżeli używamy strzykawki to naszykujemy do wewnątrz mięsa wodą solankową w proporcji 10 % wagi mięsa i również odkładamy 
w pomieszczenia z temperaturą pokojową na 12 godzin . 


Mięso z użyciem strzykawki jest dokładniej prze peklowane niżeli mięso peklowane bez ale nie przeszkadza to przy pieczeniu . 
Po 12 lub 24 godzina wyjmujemy mięso z solanki ( nie myjemy !! ) , następnie kroimy w około 3 cm plastry .


Gotową i pokrojoną w plastry szynkę oprószamy przyprawami , obsmażamy na margarynie na złoty kolor z obu stron . Na sam koniec podlewamy mięso wodą ( tyle by mięso było zakryte a nie pływało ) .
Dodajemy cebulę , grzybki , ziarna , liść laurowy i tak przygotowane mięso dusimy około 40 minut do 1 godziny . 


Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami , kluskami , ziemniakami , surówką lub czerwoną kapustą na ciepło ( przepis na kapustę znajdziecie na blogu , zakładka dodatki  ' na ciepło ' ) 


18 listopada 2022

Pieczarki panierowane


10 małych pieczarek 
3 jajka 
bułka tarta
margaryna (palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa , maggi 

Pieczarki obieramy i odrywamy z nich nóżki (lecz nie koniecznie) . Oprószamy przyprawami .
Następnie rozbijamy jajka w osobnej misce które trzepiemy rózgą , dodajemy kilka kropel maggi . Do kolejnej miski sypiemy bułkę tartą . 
Gotowe pieczarki panierujemy panierką pojedynczą
 (jajko - bułka tarta) . 



Opanierowane pieczarki smażymy na złoty kolor na roztopionej margarynie .
Po wyciągnięciu przekładamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do odsączenia się tłuszczu .


Gotowe pieczarki podajemy jako przystawka z ulubionym sosem . Najlepiej smakują na ciepło . 

15 listopada 2022

Sałatka z rukoli, buraków i prażonych ziaren słonecznik



400 g ugotowanych buraków 
80 g rukoli 
180 sera sałatkowego
6 łyżek ziaren słonecznika 

Sos
6 łyżek oleju 
2 łyżki miodu 
2 łyżki musztardy ostrej 
2 łyżki soku z cytryny 
sól 
pieprz biały 

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni . Ziarna słonecznika ściągamy z patelni i odkładamy na suchy talerz . 
Następnie robimy sos.:
wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy do smaku i pozostawiany około 5 minut do przegryzienia . 
Buraczki kroimy w cienkie plasterki następnie w grubą kostkę . 
Ser kroimy w drobną kostkę . 
Gdy wszystko mamy przygotowane przystępujemy do składania naszej sałatki . 
Rukole rozkładamy na płaski talerzu następnie posypujemy pokrojonymi buraczkami , serem a na sam koniec przed samym podaniem polewamy dresingiem i posypujemy ziarnami słonecznika . 

08 listopada 2022

Wędzona pierś z kurczaka

Przepis mojego autorstwa lecz tutaj też zasługa dla mojego mężusia , który pomógł mi przy wędzeniu , i robieniu zdjęcia . Moja jedna z bardziej ulubionych wędlin . 



1 kg piersi z kurczaka 
30 g soli peklującej 
0,4 g nasion kolendry
0,4 g liścia laurowego 
2 g curry 
6 g czosnku 
1 l mleka 3,2 %

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli . 
Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem 
i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy 
w chłodne miejsce na 12 godzin . 


Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy 
w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego . 


Po obeschnięciu pierś z kurczaka przekładamy do wędzarni i wędzimy zimnym dymem 
(30 do 50 º C) przez około 2 godziny . Następnie podnosimy temperaturę wędzenia miedzy 90 a 100 º C i wędzimy do uzyskania temperatury 68 º C wewnątrz wędliny .   


Po uwędzeniu wyciągamy uwędzoną wędlinę z wędzarni
i wieszamy 
w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia . 

Biszkoptowa szarlotka z gruszkami


  BISZKOPT
6 jajek
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

  MASA JABŁKOWO-GRUSZKOWA 
1,2 kg lekko kwaśnych jabłek 
0,8 kg słodkich gruszek
3 łyżki soku z cytryny 
4 łyżeczki cynamonu 
1 galaretka przeźroczysta np.: winogronowa 
1 galaretka gruszkowa (można 2 przeźroczyste)

Biszkopt .: Mąki (pszenna +ziemniaczaną) oraz proszek przesiewamy przez sitko do miseczki . Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli na jednolitą i jasną masę . Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier , aż masa będzie gęsta i lśniąca . W kilku porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki razem z olejem . Pod koniec delikatnie wlewamy sok z cytryny i mieszamy szpatułką do połączenia się składników .  


Dno formy (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do formy gotowe ciasto i pieczemy w temperaturze  175 ºC  przez około 40 minut . 


Po wyciągnięciu z piekarnika biszkopt wyciągamy z formy a po całkowitym , wystudzeniu przekrawamy na pół tak by powstały dwa równe blaty . 


Masa jabłkowo-gruszkowa.: Jabłka , gruszki obieramy i kroimy 
w niedużą kosteczkę (jabłka i gruszki osobno) . Jabłka przekładamy do rondelka , dodajemy sok z cytryny oraz cynamon , dusimy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać wtedy dokładamy 
gruszki , dusimy około 5 minut (tak by gruszki był lekko miękkie) . 
Zdejmujemy z ognia i do ciepłych owoców dodajemy galaretkę 
w proszku , mieszamy do rozpuszczenia . Odstawiamy do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia . 
Wykładamy na blat biszkoptu (na przekrajaną cześć biszkoptu)  ,
przykrywamy drugim (również przekrojoną częścią) .  


Wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc . Po upływie tego czasu gotową szarlotkę posypujemy samym cukrem pudrem lub cukier puder + cynamon . 

05 listopada 2022

Zupa kalafiorowa


2 litry rosołu czystego 
1 średni kalafior 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/4 korzenia selera 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 mała por
mała szczypta gałki muszkatołowej 
Przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta natur , 

Wywar przelewany do garnka , dodajemy do niego por pokrojoną 
w plasterki oraz obraną , pokrojoną w kostkę marchewkę , pietruszkę , seler gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy rozdrabniamy na drobne różyczki kalafior i gotuję do miękkości . 


Dokładamy posiekana natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . Gotujemy od uzyskania wrzenia około 5 minut . 

Przepis na mój domowy czysty rosół z którego gotuję większość zup znajdziecie pod linkiem ; 


02 listopada 2022

Surówka Krystyny

Na blogu to już goszczą przepisy od moich bliskich i przyjaciół ale dziś zawędrowałam do przepiśnika mojej cioci Krystyny dla tego też nazwa taka a nie inna . 


3 kg kapusty białej 
2 duże papryki
3 marchewki 
6 ogórków gruntowych 
3 cebule
3 kwaśne jabłka 

 ZALEWA 
3 litry zimnej wody
1/2 l octu 10% 
3 liście laurowe 
5 kulek ziela angielskiego 
5 łyżek cukru 
3 łyżki soli 

Kapustę szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę , dokładamy do kapusty . Marchew i jabłko trzemy na tarce o dużych oczka a ogórka na tarce do mizerii również dokładamy do miski z kapustą . 


Składniki na zalewę przekładamy do garnka zagotowujemy , dokładamy do niej kapustę z warzywami , mieszamy i gotujemy około 20 minut .
Ciepła kapustę z zalewą przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania się wody .


Zagotowaną kapustę pozostawiamy w garnku do całkowitego wystygnięcia . 

01 listopada 2022

Grzyby w ketchupie


Około 2 kg grzybów leśnych 
1/2 szklanki octu 10% 
1/2 szklanki oleju 
1 szklanka pikantnego ketchupu 
1 łyżka soli 
4 średnie cebule 
4 łyżki cukru 
6 kulek ziela angielskiego 
3 liście laurowe 
pół szklanki żurawiny (można mniej) 

Leśne grzyby obieramy i kroimy zależy od wielkości na cztery lub sześć kawałków . Następnie przekładamy do garnka i obgotowujemy w osolonej wodzie około 40 minut . Po tym czasie odcedzamy grzyby na sicie . 


Cebule obieramy i kroimy w piórka , odkładamy na bok . W między czasie z podanych składników bez cebuli mieszamy zalewę , którą trzeba zagotować . Po zagotowaniu dodajemy cebule i ponownie zagotowujemy . Do przestudzonej zalewy dokładamy grzyby 
i dokładnie mieszamy . 

  

Po czym nakładamy do słoików . Pasteryzujemy od zagotowania 
około 15 - 20 minut . Pozostawiamy w garnku do 
całkowitego wystygnięcia .



Gotowe grzybki pozostawiamy na około tydzień do przegryzienia . Wspaniale smakują jako przekąska podczas domówki . 
 
Kilka zdjęć z leśnej wyprawy