15 grudnia 2021

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem

 
1 pierś z indyka (około 1, 3 kg ) 
450 g szpinaku z całymi liśćmi 
2 mniejsze marchewki 
120 g serka President 
3 plastry sera żółtego 
3 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany do sosów 12%
przyprawy - do drobiu (knorr) , gałka muszkatołowa ,Vegeta , pieprz czarny 
 
Pierś z indyka myjemy , dzielimy na plastry (tak jak kroimy mięso na rolady) , lekko rozbijamy  i posypujemy przyprawa do drobiu . 
Szpinak wrzucamy na patelnie , smażymy do odparowania wody 
w między czasie dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę 
czosnek . Na sam koniec doprawiamy do smaku , pieprz czarny , Vegeta i gałka
muszkatołową .Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków . Następnie na każdy kotlet nakładamy porcje szpinaku i smarujemy po całości . 
 
 
Na mięso wysmarowanie szpinakiem układamy kawałek plastra sera .
Po kawałku marchewki surowej i po jednym grubszym lub dwa średnie plastry sera President . 
 
 
Całość dokładnie i ciasno zwijamy w rulonik (jak roladę) .
 
 
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki polewamy delikatnie oliwa lub olejem i pieczemy 90 minut w 180° C do ładnego zrumienienia . 
 
 
Gotowe roladki podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami 
i ulubiona surówka .