Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy . Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakuja dużym i małym łasychą.
3 bardzo dojrzałe banany
2 duże jajka
200 ml mleka
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu
200 - 250 g mąki żytniej ( typ 720 )
Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę .
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę ( gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki ) .
Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu . ( możemy użyć niewielkiej ilości oleju ) .
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na boka to pora obrócić i piec z drugiej strony na
złoty kolor .