29 września 2023

Placuszki bananowe na mące żytniej

Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy . 
Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakują dużym i małym łasuchom.


3 bardzo dojrzałe banany 
2 duże jajka 
200 ml mleka 
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia 
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu 
200 - 250 g mąki żytniej (typ 720)

Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę . 
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę (gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki) .


Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni (możemy użyć niewielkiej ilości oleju) . 
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na bokach to pora obrócić i piec z drugiej strony na złoty kolor . 


Gotowe placuszki bananowe idealnie smakują na ciepło .

U mnie dziś zagościł mus owocowy podawany na ciepło lub zimno .