29 września 2023

Placuszki bananowe na mące żytniej

Placuszki bananowe idealne na śniadanie , obiad w domu czy w drodze a może i nawet w pracy . Idealnie smakują z owocami , musem , dżemem . Smakuja dużym i małym łasychą.


3 bardzo dojrzałe banany 
2 duże jajka 
200 ml mleka 
2 łyżka cukru pudru
1 małą łyżeczka proszku do pieczenia 
1 małą łyżeczka mielonego cynamonu 
200 - 250 g mąki żytniej ( typ 720 )

Banana rozgniatamy widelcem na gęstą papkę . 
Mąkę , proszek do pieczenia , cynamon przesiewamy przez sitko do większej miski . Do całości wbijamy jajko , wlewamy mleko i dokładamy banany . Delikatnie mieszamy dosypując mąkę ( gęstość taka by ciasto delikatnie spływało z łyżki ) .


Gotowe ciasto pozostawiamy na około 1 godzinkę . Po upływie czasu placuszki smażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu . ( możemy użyć niewielkiej ilości oleju ) . 
Gdy nasze placuszki zaczną robić się złote na boka to pora obrócić i piec z drugiej strony na
złoty kolor . 



Gotowe placuszki bananowe idealnie smakują na ciepło .