13 maja 2021

Pizza na dwa sposoby


Pizza , hmm moja krótka historia powstania mojej pierwszej pizzy . 
Kamień kupił mi mój wspaniały mąż . Pierwsza pizza nie wyszła idealnie ale za to smaczna . Druga już była lepsza wyglądowo jak i smakowo , chodź ciężko było ja zsunąć z łopatki na kamień ale od czego się ma męża u boku i przyszedł z pomocą . Kolejną pizzę na blaszce robiłam mojemu bratu który mi wiercił i wiercił jak to mówią dziurę w brzuchu i trzeba było mu zrobić . Wyszła jak widać na zdjęciu wyżej , smakowała również dobrze jak wygląda .


Pizza z blachy z mięsem mielonym i pieczarkami
   
Pizza z boczkiem i kiełbasą , cebulą z kamienia 
  
300 g mąki na Pizza typ " 00 " (polecam Basie) 
3/4 szklanki ciepłej wody 
10 g świeżych drożdży 
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli 
 
W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże . Do miski wsypać mąkę , sól , wlewamy rozpuszczone drożdże i olej . Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Energicznie wyrabiamy ciasto , aż będzie odklejać się od dłoni . Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut .
Mieszamy ponownie ciasto i wygniatamy ciasto na kształt pizzy 
(chodź widać na zdjęciu jaki może być kształt) lub też wygniatamy blaszkę w której będziemy piec pizzę . 
Ciasto smarujemy sosem , dajemy ser ulubione dodatki 
i ponownie ser .
Piec na kamieniu około 15-20 minut w 180° C 
Piec na blaszce około 3 minut w 180° C .
 
 Mój sos to ( zleży od wielkości pizzy ) 
mały słoik przecieru pomidorowego 
3 łyżki ketchupu 
mniejsze pół łyżeczki ziół prowansalskich , bazylii , 
szczypta cukru 
szczypta ostrej papryki (jeśli chcemy trochę pikanterii) 
 
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia się składników i smarujemy spód pizzy .