300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g masła
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
1 jajko
50 g suchego maku
DODATKOWO
marmolada - do przekładania
czekolada - do dekoracji
Wszystkie składniki dobrze wyrobić , schłodzić przez minimum
1 godzinę w lodówce . Następnie rozwałkować na grubość około
2 cm wyciąć foremką dowolny kształt (u mnie okrąg z falbanką o średnicy 3 cm) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 do 12 minut w 180 °C
do zrumienienia .
Upieczone ciasteczka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
(ja pozostawiam na całą noc) .
Po wystygnięciu na połowę ciasteczek nakładamy marmoladę
a drugą połową je przykrywam i delikatnie dociskamy palcem . Czekoladę roztapiamy tak by była jednolicie płynna i polewamy jedną stronę naszych gotowych ciasteczek .
Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku
do około 2 tygodnie . (jak się uda bo u mnie to po kilku dniach ich nie ma) .