2 plastry schabu z kością
700 ml mleka
1 duża cebula
przyprawy - sól , papryka słodka , pieprz biały
olej , smalec do smażenia
Kotlet schabowy , rozbijamy dość cienko i oprószamy delikatnie solą
( tylko to ) . Cebulę obieramy i kroimy w piórka na dno układamy małą garstkę cebuli układamy na to mięso na górę resztę cebuli i zalewamy mlekiem .
Tak przygotowany kotlet pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 8 do 12 godzin .
Gotowego kotleta z lodówki i zalewy wyciągamy najlepiej około godzinę przed przygotowaniem .
Po upływie tego czasu mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy papryką ,
białym pieprzem mielonym .
Kotleta panierujemy podwójną panierką ( mąka - jajko - bułka tarta ) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron .
Podajemy z ulubionymi dodatkami . Młode ziemniaczki i buraczków jako surówka albo na ciepło będzie to idealny duet .