19 marca 2023

Klopsiki rybne w sosie porowym


500 g fileta z ryby (u mnie Miruna) 
1 czerstwa mała bułka
1 jajko  
Olej 3 ziarna (Kujawski) 
1 łyżka śmietany 18%
1 duża biała część pory 
1 łyżka posiekanego koperku 
mała szczypta tymianku 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta 
bułka tarta 
woda + mleko do namoczenia bułki 

Bułkę na maczamy w wodzie z mlekiem (ilość zależy od naszej bułki która musi być cała zamoczona) pozostawiamy chwilę następnie odciskamy dość mocno odciskamy . 
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na maszynce do mięsa na koniec mielimy odciśniętą bułkę . 
Do całości dodajemy jajko, około jednej dużej łyżki bułki tartej oraz dość solidną szczyptę soli i pieprzu , mała szczyptę tymianku Vegety . Całość dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy około 10 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu formujemy klopsiki  (u mnie każdy około 20 g) , następnie panierujemy w samej bułce tartej . 


Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na lekko złoty kolor . Po obsmażeniu przekładamy na talerz . 


Na patelnię w której obsmażamy się klopsiki wrzucamy pokrojoną w plastry por i smażymy do momentu jak por puści soki i lekko się zeszkli . Na sam koniec dodajemy śmietanę . Gotujemy całość około 5 do 8 minut . 


Do powstałego sosu ze śmietany i pora wrzucamy nasze pulpeciki , dodajemy koperek oraz  przyprawy do smaku ( pieprz , maggi ) . Całość delikatnie mieszamy , tak by nie uszkodzić naszych 
pulpicików . Dusimy całość 15 minut . 


Gotowe danie jemy z ulubionymi dodatkami typu ziemniaki ja osobiście uwielbiam same pulpeciki z dużą ilością pory .