29 października 2022

Kapustka kiszona z boczkiem


1/2 kg kiszonej kapusty 
1 marchewka 
1 średnia cebula 
300 g wędzonego boczku 
3 łyżki smalcu z boczkiem 
malutka szczypta ostrej papryki 
1 łyżka posiekanego koperku 
pieprz czarny 

Kapustę kiszona przekładamy do garnka (możemy wypłukać jeśli wolimy mniej kwaśna) . Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce 
o dużych oczkach , dokładamy ją do kapusty i gotujemy 
do miękkości .
Między czasie roztapiamy smalec z boczkiem  i kroimy w drobną kostkę cebulę  .


Miękką i gotową kapustę odcedzamy lecz pozostawiamy na dnie odrobinę wody . Do niej przekładamy cebule polewamy ją gorącym smalcem dodajemy posiekany koperek i doprawiamy 
do smaku pieprzem. 

 

24 października 2022

Smażone grzybki


Około 3 kg leśnych grzybów 
2 duże cebule 
2 warzywne kostki rosołowe 
2 liście laurowe 
4 ziarna ziela angielskiego 
4 łyżki margaryny (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz czarny , Vegeta , maggi 

Grzyby obieramy i kroimy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy , rozdrabniamy w drobną kosteczkę , podsmażamy na margarynie na lekko złoty kolor następnie dodajemy grzyby , liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy . 


Smażymy do odparowania wody około 30 minut . Ponownie doprawiamy do smaku . 


Gotowe grzybki przekładamy do słoików .
Pasteryzujemy na średnim ogniu około 30 minut od zagotowania . 


Gotowe grzybami są idealne do sosu , jajecznic a nawet mięs .


22 października 2022

Surówka domowa


1 kapusta pekińska
1/2 czerwonej papryki
1/2 ogórka szklarniowego
1 mała puszka kukurydzy 
1 średnia marchewka 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
1 saszetka sosu koperkowego 
1 łyżka oleju z pomidorami (Kujawski)

Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski .
Papryka , ogórek zielony kroimy w drobne paseczki , marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach . Wszystko dokładamy do kapusty na koniec dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę , koperek , saszetkę i olej . Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przegryzienia około 10 minut .


16 października 2022

Człowiek uczy się całe życie

 Witajcie moji mili ludkowie :) . 
W dniach 7-8 października miałam przyjemność nauczyć się czegoś nowego w kulinarnym świecie .
Nauczyłam się filetować karpia , robić kozie sery i robić lody z dodatkiem ciekłego azotu . Z miłą chęcią podzielę się z wami nowymi umiejętnościami , mam nadzieję że będziecie zadowoleni i razem ze mną kontynuować przygodę . Poniżej przedstawiam wam w skrócie co działo się w te dwa , pracowite dni .


Ja i pierwszy filet z karpia oraz dziubek z karpikiem który
 miał się zamienić w księcia
( tu zasmucę bo tak się nie stało :( ) 


Ja i wędzony kozi ser w suszonych pomidorach 


Ja i ciekły azot oraz moja mamusia która towarzyszyła mi podczas szkolenia . 



A tu w drugim skrócie menu które stworzyłam podczas szkolenia.:
Dzień pierwszy... 

Przystawka.: Wędzony kozi ser podpuszczkowy
z pikantną polewą aroniową 

Zupa.: Krem z wędzonych ziemniaków na wodzionce
z chipsem z jarmużu 

Danie główne.: Klopsiki z dzika duszone
z żurawiną i czerwonym winem
z dyniowymi prazunkami 

Deser.: Lody na ciekłym azocie o smaku opolskiej szpajzy 


Dzień drugi... 

Zupa.: Zupa rybna z boczniakami i cieciorką , brzuszkami z karpia 

Danie główne.: Filet z karpia A'la po Niemodlińsku  

Deser.: Mus z chałwy Brzeskiej , espuma jabłkowa z rokitnikiem 

To by było na tyle a ile wiedzy , umiejętności zdobyłam to postaram wam pokazać , przekazać w postach na blogu . Mam nadzieje że się chodź trochę się spodoba . ;)

Na koniec szybkie zdjęcie z miejsca w którym spędziłam te naprawdę pracowite dwa dni w bardzo dobrym i fajnym towarzystwie . Zamek Moszna koło Krapkowic ( naprawdę polecam ) .

Na zdjęciu mój ulubieniec 
" KOSTEK " 


Karminadle z warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 mała czerstwa bułka 
1 mała cebula 
Kawałek białej części pora 
Kawałek czerwonej papryki 
200 g mini pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Margaryna (Palma z murzynkiem) 
Woda 
przyprawy - pieprz czarny , Vegeta , sól , gałka muszkatołowa , papryka słodka 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy namoczoną w wodzie bułkę , przyprawy , jajko oraz natkę pietruszki . 
Pieczarki obieramy , kroimy drobno i podsmażamy na maśle do odparowania wody następnie zimne dokładamy do mięsa . 
Paprykę , cebule kroimy w drobną kosteczkę , por w cienkie pół plasterki i również dokładamy do mięsa . 


Ponownie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładamy łyżkę bułki tartej . Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i formujemy klopsy (u mnie każdy około 80 g) i obtaczamy bułką tartą . 



Smażymy z każdej strony na złoty kolor na roztopionej , rozgrzanej margarynie . 



13 października 2022

Kalafior smażony


1 średni kalafior
 jajka 
bułka tarta 
margaryna (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , cukier 

Kalafior obieramy na mniejsze kawałki (może być też w całości) płuczemy pod bieżącą wodą , następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru około 20 minut, tak by dalej był twardy ale się nie rozgotował .
Następnie odstawiamy do wystudzenia . 


Jajka rozbijamy do miseczki , dodajemy przyprawy i mieszamy do rozprowadzenia . 


Zimny kalafior zanurzamy w jajku następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony na roztopionej , rozgrzanej 
margarynie . 

Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam osobiście samego albo z dodatkiem sosu czosnkowego . 

08 października 2022

Strogonow z piersi indyka


700 g piersi z indyka 
400 g pieczarek
1 duża cebula 
1 czerwona papryka
5 małych ogórków konserwowych 
700 g passaty pomidorowej
2 łyżki musztardy sarepskiej ostrej 
2 liście laurowe 
4 lulki ziela angielskiego 
2 łyżki przyprawy do kurczaka (Knorr) 
1 litr zimnej wody 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
1 łyżka masła 
olej lub oliwa z oliwek 
przyprawy - słodka i ostra papryka czerwona , papryka węgierska , curry , gałka muszkatołowa , pieprz czarny mielony , sól , maggi , 

Mięso myjemy , kroimy w paseczki , przekładamy do garnka 
z odrobina oliwy z oliwek i dodajemy przyprawy smażymy na złoty kolor . W tym samym czasie na osobnej patelni smażymy na maśle cebulę i pokrojone w plastry bądź pół plastry pieczarki do odparowania wody . 


Pieczarki dokładamy do indyka dodajemy 
ziele angielskie , liść laurowy , musztardę , podlewamy  1/2 litra wody i gotujemy około 30 minut . 
Po upływie tego czasu dodajemy pokrojoną w paski paprykę i ogórki pół plasterki . 
Dolewamy resztę wody dokładamy natkę pietruszki i gotujemy 
około 15 minut . 


Na koniec dodajemy passatę , doprawiamy do smaku przyprawami , 
zagotowujemy i gotujemy około 2 - 3 minuty . 

Gotowe danie podajemy z chlebem , ryżem 
lub innym ulubionym dodatkiem . 

02 października 2022

Zupa krem z dyni


4 marchewki
1 mały korzeń selera 
2 pietruszki
1 por 
pęczek pietruszki
3 gałązki selera 
liść laurowy 
2 kulki ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
około 3 litrów wody 
około 2 kg dyni 
180 g serka topionego śmietankowego 
przyprawy - sól , Vegeta natur , gałka muszkatołowa , curry , kurkuma , papryka ostra ,

Groszek ptysiowy
Prażone pestki dyni 

Warzywa ( oprócz dyni ) obieramy i wkładamy do garnka , dolewamy zimnej wody , dokładamy Vegeta natur oraz liść laurowy , pieprz czarny , ziele angielskie , zagotować , gotować około 2 godzinki na mały ogniu około 30 minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki 
i selera . Gotowy rosół przecedzamy przez sitko . 
W tym samym czasie dynie kroimy na kawałki , wydrążamy i pieczemy w piekarniku na 200 ° C przez około 40 minut z termo obiegiem . Upieczoną dynie obieramy ze skóry i dodamy do rosołu . 
Miksujemy i zagotujemy . Na sam koniec dodajemy rozmieszany 
w zimnej wodzie serki topione , doprawiamy do smaku i ponownie zagotujemy . 


Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam 
z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym przepis znajdziemy na blogu - https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/09/groszek-ptysiowy.html ) . 

Ja , mój pies " GUCIO " 
i dynia z której jest ugotowana 
zupka